Ταχυφαγεία: Αναδρομικές αυξήσεις στις αμοιβές

Ταχυφαγεία: Αναδρομικές αυξήσεις στις αμοιβές25.09.2018Οικονομία

Απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (που απέρριψε έφεση των εργοδοτών) για 10.000 εργαζομένους

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Aυξήσεις από 12,2% ως 60,5% και μάλιστα αναδρομικά από τις 29 Μαρτίου 2017 προκαλούνται για τους περισσότερους από 10.000 -επίσημα- εργαζομένους στα ταχυφαγεία και στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, με απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Φυσικά, σε έναν τομέα που η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι

«κουρεμένες» αμοιβές αποτελούν εδώ και χρόνια «άγραφο νόμο», η εφαρμογή των κανόνων που επιχειρούνται να μπουν αποτελεί μια πολύ δύσκολη πρόκληση για την κυβέρνηση και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας του ΟΜΕΔ χθες απέρριψε την έφεση που είχαν ασκήσει οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) επί της Διαιτητικής Απόφασης (ΔΑ) για τους «όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης». Η εν λόγω ΔΑ, η οποία επί της ουσίας αποτελεί τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου, πλέον είναι υποχρεωτική για το σύνολο των επιχειρήσεων του χώρου.

Οι αμοιβές

Συγκεκριμένα, ως προς τις αμοιβές σε έναν κλάδο όπου οι κατώτατοι μισθοί των 586 ευρώ κυριαρχούν επίσημα (ανεπίσημα τα «μεροκάματα» σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά χαμηλότερα) με τη ΔΑ που τίθεται υποχρεωτικά σε ισχύ προκαλούνται, τουλάχιστον θεωρητικά, σημαντικές αυξήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πλέον η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή για πλήρη απασχόληση των διανομέων θεσμοθετείται στα 657,7 ευρώ τον μήνα, των λαντζέρηδων στα 656,86 ευρώ, των μαγείρων από 682,11 ως 940,76 ευρώ (ανάλογα με τον βαθμό), των μπουφετζήδων στα 680,26 ευρώ, των ψηστών στα 667,52 ευρώ, των μπάρμαν στα 742,96 ευρώ και των πωλητών και των ταμιών στα 680,35 ευρώ.

Για όσους απασχολούνται με καθεστώς μερικής (τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα) ή εκ περιτροπής εργασίας (ορισμένες ημέρες την εβδομάδα) τα ημερομίσθια αυξάνονται κατά αναλογία.

Σημειώνεται ότι η ΔΑ έχει αναδρομική ισχύ από τις 29 Μαρτίου 2017 ως τις 29 Μαρτίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ήδη απασχολούνταν ως εργαζόμενοι σε οργανωμένες αλυσίδες εστίασης και ταχυφαγεία το χρονικό διάστημα το οποίο καλύπτει η ΔΑ θα πρέπει να πάρουν αναδρομικά από τους εργοδότες τους, εφόσον αμείβονταν με χαμηλότερα ποσά.
Τα νέα μηνιάτικα θα πρέπει να ισχύουν και για την περίοδο μετά τις 29 Μαρτίου 2018, αφού ισχύει η εξάμηνη μετενέργεια.

Οπως αναμένεται, σύντομα οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων και των εργοδοτών του χώρου θα κάτσουν ξανά στο τραπέζι για να υπογράψουν τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα