Αλεξάνδρεια καλεί Μόσχα για την αυτοκεφαλία

Αλεξάνδρεια καλεί Μόσχα για την αυτοκεφαλία25.09.2018Πρόσωπα

Σε ρωσική «γραμμή» ο Πατριάρχης Θεόδωρος, συναντήθηκε στην Πολωνία με τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Αίσθηση, ποικίλες συζητήσεις και σοβαρά ερωτήματα εκκλησιαστικής τάξης προκαλεί η κίνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου να συναντηθεί στην Πολωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, με τον «υπουργό Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, στις 23 Σεπτεμβρίου. Τη συνάντηση δημοσιοποίησε το Πατριαρχείο της Μόσχας, την ώρα

που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεσή του με το Φανάρι για το Ουκρανικό.

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι η συνάντηση του Αλεξανδρείας Θεόδωρου με τον Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής δήλωσης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον μητροπολίτη Βαρσοβίας και Πολωνίας Σάββα για το Ουκρανικό. Στο κείμενο της δήλωσης οι δύο προκαθήμενοι επιχειρούν -ανεπιτυχώς- σε επίπεδο διατυπώσεων και εντυπώσεων να δείξουν ότι τηρούν ίσες αποστάσεις από την Κωνσταντινούπολη και τη Μόσχα.



Η Εκκλησία της Πολωνίας έχει συνταχθεί επίσημα με τη Μόσχα για το Ουκρανικό διατυπώνοντας την -εξόφθαλμα αντικανονική- θέση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει αρμοδιότητα να κηρύξει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, ξεχνώντας μάλλον από ποια πηγή προέρχεται και η δική της αυτοκεφαλία.

Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψε με τον μητροπολίτη Σάββα ο Πατριάρχης Θεόδωρος ουσιαστικά καθιστά συνυπεύθυνο το Φανάρι για την κρίση στο Ουκρανικό, αποσιωπώντας το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κίνησε, βάσει των ιερών κανόνων, τις διαδικασίες για το αυτοκέφαλο!



Ο κ. Θεόδωρος ουδέποτε έκρυψε τα περισσότερο από φιλικά αισθήματά του για το Πατριαρχείο της Μόσχας. Οι επισκέψεις του στη Ρωσία είναι πυκνές, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ο κ. Θεόδωρος, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, δώρισε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο το ωμοφόριο του αγίου Μελέτιου Πηγά, κειμήλιο ιδιαίτερης εκκλησιαστικής και ιστορικής σημασίας για το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Τώρα ερωτήματα προκαλούν κινήσεις και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας. Πριν από λίγες ημέρες σημαίνων μητροπολίτης σε ανάρτησή του στα social media επέκρινε σκαιά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ και άλλοι ιερείς του κλίματος της Αλεξάνδρειας στο facebook και αλλού δεν κρύβουν τα υπερβολικά αισθήματα λατρείας τους για καθετί το ρωσικό...

Keywords
Τυχαία Θέματα