Χείμαρροι της Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών

Χείμαρροι της Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών25.09.2018Τέχνες

Κοινό πυρήνα έχουν οι εκθέσεις που ανοίγουν στο κοινό από αύριο

Χείμαρροι επανάστασης, χείμαρροι πρωτοπορίας, χείμαρροι χρώματος, φόρμας και δημιουργίας πρόκειται να κατακλύσουν τους τρεις ορόφους της Μονής Λαζαριστών στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με αφορμή τις δύο εκθέσεις «Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι. Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Aνοιξη 1969. Συλλογή

Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre» και «Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι. Ρωσική Πρωτοπορία - Συλλογή Κωστάκη», από αύριο έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2019.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκθεσιακό δίπολο με κοινό πυρήνα τις κοινές ανησυχίες, αναζητήσεις και διεκδικήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία του κόσμου (Ρωσία και ΗΠΑ) σε δύο διαφορετικές χρονικές εποχές, στις αρχές και στα μέσα του 20ού αιώνα. Ελευθερία, ίσα κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα των φύλων και σεξουαλική επανάσταση, πάλη των τάξεων, αγώνας κατά του εθνικισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, οικολογία, μεταρρυθμίσεις και ανατροπή είναι μόνο κάποια από τα κοινά θέματα που αποτυπώθηκαν σε χαρτί, ύφασμα, αφίσες και πλακάτ.

Αύριο θα διοργανωθούν ένα preview party στο κτίριο της Μονής Λαζαριστών και μια συναυλία του Stefan Schwedertfeger, κιθαρίστα και τραγουδιστή των Big Sleep, με τραγούδια από τα χρόνια της αμερικανικής φοιτητικής εξέγερσης (μέσα δεκαετίας 1960 - μέσα δεκαετίας 1970). Τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης θα γίνουν στις 24 Οκτωβρίου παρουσία των καθηγητών αρχιτεκτονικής και συλλεκτών Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre, καθώς και του Harvey Hacker (Harvey Hacker Architects, San Francisco), σχεδιαστή της διάσημης «Γροθιάς», η οποία αποτελεί πλέον ένα εμβληματικό σύμβολο αντίστασης και εξέγερσης.

Η εν λόγω έκθεση φιλοξενεί και παρουσιάζει πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σύνολο 54 αφισών, φτιαγμένων με το χέρι στο τυπογραφείο της σχολής ντιζάιν του Χάρβαρντ, καθώς και αρχειακό υλικό από την ιστορική πλέον απεργία των φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ την άνοιξη του 1969, όταν αποφάσισαν να καταλάβουν κτίρια του πανεπιστημίου και να απόσχουν από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τον ρατσισμό, την κοινωνική αδικία και για συγκεκριμένες αποφάσεις που είχε επιβάλει η διοίκηση του Χάρβαρντ, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την εκμετάλλευση των φοιτητών και των τοπικών κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, η έκθεση «Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι. Ρωσική Πρωτοπορία - Συλλογή Κωστάκη» φιλοξενεί 150 και πλέον έργα από τη συλλογή και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη και παρακολουθεί τα κινήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, δίνοντας έμφαση στις πειραματικές καλλιτεχνικές και προπαγανδιστικές εκτυπώσεις των χρόνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1917. Είναι συνέχεια της έκθεσης «Θεσσαλονίκη. Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart», καθώς παρουσιάζει έργα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη εκδοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στον τρόπο που η τέχνη μπήκε στην παραγωγή τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, κυρίως στην τυπογραφία, ενώ παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό αφίσες της δεκαετίας του 1920 που προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη.

Keywords
μονη λαζαριστων, εν λόγω, απεργια, ρωσία, ηπα, party, big, sleep, hacker, ελλαδα, θεσσαλονικη, απεργιες αυριο, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, αφισες, τραγουδια, ωρα, αδικια, ανοιξη, αφορμη, βιετναμ, διοικηση, εκθεση, εκθεσεις, εκμεταλλευση, ελευθερια, εν λόγω, εργα, εποχες, τεχνη, ιδια, υφασμα, κρατικο, κτιριο, κτιρια, πρωτοπορια, συνεχεια, τυπογραφειο, φορα, χερι, αγωνας, big, δικαιωματα, εμφαση, hacker, party, sleep, θεματα, υλικο
Τυχαία Θέματα