«Να μη θιγούν οι στόχοι», το μήνυμα των δανειστών για το νέο φορολογικό

«Να μη θιγούν οι στόχοι», το μήνυμα των δανειστών για το νέο φορολογικό16.07.2019Άρθρα

Υπό την απόλυτη κρίση των δανειστών τελούν οι φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός, που προβλέπει ότι το νομοσχέδιο για το φορολογικό θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 10 Αυγούστου, παραμένει, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε ισχύ.

Το μήνυμα, ωστόσο, που λαμβάνουν από

την πλευρά των δανειστών είναι εύληπτο και συνοψίζεται στη λακωνική σύσταση: «Κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να μη θιγούν οι στόχοι».

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι στις επαφές με την πλευρά των δανειστών -επίσημες και άτυπες- που βρίσκονται σε εξέλιξη «η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει κάτι, παρουσιάζει αναλυτικά τις προτεραιότητές της».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προσθέτουν, «θα τους δώσουμε σύντομα το φορολογικό και επ' αυτού θα γίνει η συζήτηση το επόμενο διάστημα».

Ηδη ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστος Σταϊκούρας, που συνομίλησε με τον επίτροπο Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, είδε χθες τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και στην κορωνίδα συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλιγκ.

Με τη σημερινή συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο Καβούρι, όπου διεξάγεται το καθιερωμένο συνέδριο του Economist, αλλά και την επίσκεψη του κ. Ρέγκλιγκ στις 6 μ.μ. στο Μαξίμου θα κλείσει ένας πρώτος κύκλος αναγνωριστικών επαφών με την πλευρά των δανειστών.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό τις προσεχείς ημέρες, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «παρουσιάζουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και κοινωνική διάσταση που έχει αρχή, μέση και τέλος, και περιγράφει την κυβερνητική στρατηγική το επόμενο διάστημα».

Εκτός από φοροελαφρύνσεις, θα περιλαμβάνει, όπως τονίζεται, και άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως η ενίσχυση του θεσμού της χρυσής βίζας, αλλά και αλλαγές στο καθεστώς leasing αυτοκινήτων.

Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι «δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2019», ενώ σχολιάζοντας την υποχώρηση των εσόδων που καταγράφεται τον Ιούνιο ήταν καθησυχαστικές, επικαλούμενες και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή για περιοδικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται ετησίως.

Γ. Χατζηδημητρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα