Χάδια της Ευρώπης! Αποφάσισε αστείες κυρώσεις κατά της Αγκυρας

Χάδια της Ευρώπης! Αποφάσισε αστείες κυρώσεις κατά της Αγκυρας16.07.2019Άρθρα

Κυρώσεις-χάδι από τις Βρυξέλλες στην Αγκυρα

Μέτρα-χάδι στην Αγκυρα από τις Βρυξέλλες! Τη στιγμή που η Τουρκία πραγματοποιεί εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και αξιώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να «παγώσει» ένα αστείο ποσό ως προενταξιακή βοήθεια και να αναβάλει (όχι να ακυρώσει)

τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις συζητήσεις για μία σειρά διμερών συνεργασιών.

Τα υπόλοιπα «στοχευμένα μέτρα» παραπέμπονται στις... καλένδες.

Τα «λάιτ» αυτά μέτρα, που σε καμιά περίπτωση δεν θα αποθαρρύνουν την Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειές της στην Κύπρο και στο Αιγαίο, χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες.

«Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόθυμη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα μέτρα θα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, «της υπενθύμισης στην Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφάσισε η Ε.Ε. είναι το «πάγωμα» της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας ύψους 145.800.000 ευρώ από την Ε.Ε. στην Τουρκία το 2019, η αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και των συζητήσεων σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία, το «πάγωμα» της υπογραφής νέας συμφωνίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και η αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Προειδοποίηση

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. προειδοποιεί την Αγκυρα πως είναι έτοιμη να εξετάσει και πρόσθετα «στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο (τι άλλο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να κριθεί αναγκαίο;).

Τα εν λόγω μέτρα δεν αναφέρονται, αλλά, σύμφωνα με την πάγια κοινοτική τακτική, «στοχευμένα μέτρα» σημαίνει κυρώσεις εναντίον προσώπων και επιχειρήσεων, τουρκικών και ξένων, οι οποίες εμπλέκονται στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχείρησε να ανακόψει την ισχνή αυτή απόφαση της Ε.Ε. για μέτρα σε βάρος της, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επικοινωνεί με την ύπατη εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά χωρίς να δεσμεύεται για την αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια έχει προκαλέσει στην κυπριακή ΑΟΖ, αποσύροντας τα γεωτρύπανά της.

Το δε Βερολίνο κάλεσε την Αγκυρα να απόσχει των παράνομων ενεργειών της, αλλά είναι αυτό που δεν ήθελε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα