Γιώργης Χριστοδούλου: Αν ξανάρχιζα, θα άκουγα λιγότερο τους γύρω μου

Γιώργης Χριστοδούλου: Αν ξανάρχιζα, θα άκουγα λιγότερο τους γύρω μου20.11.2018Πρόσωπα

Ο Γιώργης Χριστοδούλου μιλάει για τον νέο δίσκο, τα 20 χρόνια καριέρας και τις συναυλίες στο Half Note

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Εχει κάνει το Αθήνα - Βαρκελόνη «Παγκράτι - Κολιάτσου», αφού τα αεροπορικά του δρομολόγια στην Καταλονία είναι τόσο συχνά, που ο ίδιος τη θεωρεί το δεύτερο σπίτι του. Οσο όμως βρίσκεται στην Αθήνα, ο ταλαντούχος Γιώργης Χριστοδούλου φροντίζει να διοργανώνει ξεχωριστές μουσικές βραδιές, σαν αυτές που θα απολαύσουμε σε λίγες ημέρες στο Half Note Jazz Club, αρχής γενομένης από τις 23 Νοεμβρίου.

Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεών του στο γνωστό καλλιτεχνικό στέκι στο Μετς, ο Γιώργης Χριστοδούλου μιλάει στη «δημοκρατία» για το νέο άλμπουμ του με τίτλο «Αν η αγάπη ήταν δρόμος» αλλά και για τα 20 χρόνια της μουσικής πορείας του.

«Το καινούργιο μου άλμπουμ συνοψίζει τα 20 χρόνια μου στη δισκογραφία. Είναι ηχογραφημένο με ταυτόχρονο παίξιμο των μουσικών και δικό μου, ακριβώς για να υπάρχει η αίσθηση του live, και περιέχει στοιχεία που παραπέμπουν στη θεατρική μου παιδεία, στην αγάπη μου για την τζαζ αλλά και στις κιθαριστικές μπαλάντες» λέει ο τραγουδοποιός, αποκαλύπτοντας πως η πρώτη βραδιά, στις 23 Νοεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη του Αρλέτα. Κάνοντας ένα αφιέρωμα στα τραγούδια της, θα αφηγηθεί αστεία και συγκινητικά στιγμιότυπα από τις περιοδείες, τις ηχογραφήσεις και τη μακρόχρονη σχέση τους.

«Την Αρλέτα τη γνώρισα στον Λυκαβηττό το 1986. Την άκουγα όμως από λίγο πιο μικρός, αλλά δεν μπορούσα ακόμα να παρακολουθήσω συναυλίες. Πήγα λοιπόν εκεί, κατέβηκα στα καμαρίνια, της ζήτησα ένα αυτόγραφο, δίπλα της ήταν κι ο Νότης Μαυρουδής. Της είπα “Σας ακούω από μικρός” και μου απάντησε “Πόσο πιο μικρός; Από αγέννητος;”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υστερα από 20 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία, ο Γιώργης Χριστοδούλου ομολογεί πως από την πλούσια μελωδική διαδρομή του κρατάει «τα τραγούδια, τους συνεργάτες, τις φιλίες που αναπτύχθηκαν, τον κόσμο που δεν ξεχνάει και ακολούθησε αυτά τα βήματα, αλλά και τους υπέροχους τόπους: θέατρα, κάστρα, πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους, κήπους, αμφιθέατρα στην Ελλάδα και την Ισπανία».

Το Σάββατο 24/11, στη σκηνή του Half Note, ο Γιώργης Χριστοδούλου θα υποδεχθεί τη Μάρω Μαρκέλλου και τη Πέννυ Μπαλτατζή, την Κυριακή 25/11 θα δώσει το «παρών» ο Φοίβος Δεληβοριάς και τη Δευτέρα 26/11 ο Θανάσης Αλευράς.

Αν, όμως, ξεκινούσε τώρα την καλλιτεχνική διαδρομή του, θα έκανε κάτι διαφορετικά; «Κάθε βήμα έχει την αξία του, γιατί σε φέρνει πιο κοντά σ' αυτό που θες και εν τέλει σ' αυτό που είσαι. Αν ξεκινούσα τώρα, θα άκουγα λιγότερο τους γύρω μου και περισσότερο τον εαυτό μου, πράγμα που δεν έκανα τα πρώτα χρόνια. Μόνο εσύ μπορείς να γνωρίζεις ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που σε κάνει μοναδικό. Οι περισσότερες συμβουλές είναι μεν χρήσιμες, αλλά έχουν σκοπό να σε αλλάξουν για να μοιάσεις σε κάτι που ήδη υπάρχει, κάτι που ο άλλος μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει. Ομως η δύναμη του καθενός κρύβεται στη διαφορά που κάνουν εκείνα τα γνωρίσματα που δεν έχει κανείς άλλος» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα