Νέο βροντερό «παρών» των συνταξιούχων στην Αθήνα!

Νέο βροντερό «παρών» των συνταξιούχων στην Αθήνα!20.11.2018Οικονομία

Με σύνθημα «δώστε πίσω τα κλεμμένα» διαδηλώνουν (σήμερα) ζητώντας άμεσα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Δώστε πίσω ό,τι μας αρπάξατε» είναι το σύνθημα της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης των συνταξιούχων στην Αθήνα, με τους απομάχους της εργασίας, μεταξύ άλλων, να ζητούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, χρονοβόρους και πολυέξοδους αγώνες, να τους αποδοθούν τα αναδρομικά από τις παράνομες

περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των κουρεμένων δώρων.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώνεται από τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις των τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, των ΕΛ.ΤΑ., του ΟΣΕ, του ΝΑΤ, των δικηγόρων και των μηχανικών, γίνεται στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη σημερινή κινητοποίηση- προπομπό της προγραμματισμένης για τις 15 Δεκεμβρίου πανελλαδικής συνταξιουχικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα λαμβάνουν μέρος συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά.

Σημειώνεται ότι χθες ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή απομάχων της εργασίας από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία.

Με τη σημερινή κινητοποίηση και με φόντο τη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση της 15ης Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι διεκδικούν όχι μόνο την αναβολή των περικοπών στις συντάξεις το 2019, μέσω του «κουρέματος» έως 18% της προσωπικής διαφοράς (κάτι το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά τη συνολική κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Διεκδικήσεις

Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών φορέων, χθες, μετά το τέλος της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, «συνεχίζουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε ό,τι μας έχει περικοπεί. Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα απαιτούν: Δώστε πίσω ό,τι μας αρπάξατε!». Στο πλαίσιο αυτό, οι συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων, ζητούν:

• Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
• Να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην περικοπούν τα οικογενειακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ.
• Να αρθούν οι τεράστιες αδικίες σε βάρος όσων δικαιούνται συντάξεις χηρείας (θανάτου).
• Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει.
• Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης. Aκόμη, να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Στο μεταξύ, χθες το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση έξι συνταξιούχων, πρώην υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, κρίνοντας ότι η μείωση του εφάπαξ, το 2013, έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος δεν παραβίασε τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την ΕΣΔΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα