Πρώτες άδειες για... χασισοφυτείες

Πρώτες άδειες για... χασισοφυτείες20.11.2018Ρεπορτάζ

14 εταιρίες έως το τέλος του 2018 θα επενδύσουν 185.500.000 €

H ανάπτυξη στην Ελλάδα της φτώχειας και της ανεργίας έρχεται τελικά μέσα από τη... φαρμακευτική κάνναβη. Η αρχή έγινε με την αδειοδότηση των δύο πρώτων εταιριών που θα επενδύσουν στη χώρα συνολικά 22.000.000 ευρώ και θα ανοίξουν 117 θέσεις εργασίας.

Εως το τέλος του 2018, μάλιστα, αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως άλλες 12

εταιρίες και οι 14 εταιρίες από την Ελλάδα, τον Καναδά και το Ισραήλ θα επενδύσουν συνολικά 185.500.000 ευρώ και θα δώσουν δουλειά σε 770 εργαζομένους, αγρότες και επιστημονικό προσωπικό.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις δύο πρώτες άδειες στην Ελλάδα για την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρική χρήση. Οπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, η εταιρία ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ θα επενδύσει στη Λάρισα 9.500.000 ευρώ και η BIOPROCANN Α.Ε. θα προχωρήσει σε επένδυση 12.500.000 ευρώ στην Κορινθία. Η πρώτη επένδυση αφορά 11 στρέμματα και θα εργαστούν 51 άνθρωποι και η δεύτερη 46,5 στρέμματα με 66 εργαζομένους.

Η πρώτη σοδειά αναμένεται μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο και τα προϊόντα θα πωληθούν στο εξωτερικό με στόχο την τόνωση των εξαγωγών.

«Είμαστε πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά που ζητάμε και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα που αδειοδοτήσαμε» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε την αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη με σκοπό, όπως είπε, «τα προϊόντα κάνναβης να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως «υπάρχουν έμπρακτες προθέσεις επενδυτών και η Πολιτεία ελέγχει και δίνει τις άδειες» και συνέχισε ότι στον ΕΟΦ υπάρχει επιτροπή με πείρα στο θέμα, η οποία θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το κλινικό κομμάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα