Ψάχνουν έξι επιστολές για να ρίξουν την Τερέζα Μέι!

Ψάχνουν έξι επιστολές για να ρίξουν την Τερέζα Μέι!20.11.2018Ειδήσεις

Συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση ο Τζόνσον, που με τους Ραντ και Ράαμπ είναι τα φαβορί για τη διαδοχή. Δίκαιο το σχέδιο, λέει ο Μπαρνιέ

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τη δική της Εβδομάδα των Παθών περνά η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που παλεύει να κρατήσει ζωντανό το προσχέδιο συμφωνίας του Brexit εν μέσω σφοδρής κριτικής που δέχεται από βουλευτές του κόμματός της, από το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και από όσους επιθυμούν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα,

η Μέι καλείται να αντιμετωπίσει και την αδιαλλαξία των Ευρωπαίων, οι οποίοι διεμήνυσαν πως δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων. «Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που υπάρχει πάνω στο τραπέζι» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ, ενώ και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμαϊερ απέκλεισε οποιαδήποτε προοπτική επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών.

Μάλιστα, παρότι η τύχη της συμφωνίας παραμένει αδιευκρίνιστη στο εσωτερικό της χώρας, η Ενωση ετοιμάζεται ήδη για τη σύνοδο κορυφής της επόμενης Κυριακής που θα την επικυρώσει, παρουσία της Μέι. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε το σχέδιο «δίκαιο και ισορροπημένο» και ενημέρωσε για τις λεπτομέρειές του τους 27 αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι έδωσαν στο κείμενο της συμφωνίας το πράσινο φως. «Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ μετά το πέρας της συνόδου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο εξακολουθούν να λείπουν έξι επιστολές για να καταστεί εφικτή η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον, που μαζί με την Αμπερ Ραντ και τον Ντόμινικ Ράαμπ ακούγονται ως οι δημοφιλέστεροι για τη θέση της Μέι, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας «τραγική παραίσθηση» την εντύπωσή της πως η συμφωνία μπορεί μελλοντικά να διορθωθεί.

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας, πάντως, το Σίτι βρίσκεται σε αναβρασμό και 25 τράπεζες βρίσκονται σε «αρκετά προχωρημένες» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά της Κοινότητας μετά το ιστορικό «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

Αποκάλυψη! To Brexit θα «σκοτώσει» (φορολογικά) την τέχνη

Σοβαρές επιπτώσεις και στην τέχνη, εντός των βρετανικών συνόρων, φαίνεται ότι θα έχει το Brexit - κάτι που εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς αν σκεφθεί και μόνο το γεγονός ότι σχεδόν «τέσσερις στους πέντε επισκέπτες του Λονδίνου έρχονται για πολιτιστικό τουρισμό»!

Φως στη συγκεκριμένη πτυχή του ζητήματος εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έριξε με εκτενές δημοσίευμά της η «El Publico», σημειώνοντας ότι με δεδομένο το γεγονός πως σήμερα ο δανεισμός έργων τέχνης μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης είναι σχετικά απλός και οικονομικός, αυτό θα αλλάξει δραματικά αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ομάδα των 27 κρατών χωρίς να επιτευχθεί μία κοινή συμφωνία. Γιατί;

Οπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν τον χώρο, οποιαδήποτε μεταφορά έργων προς το Λονδίνο, για παράδειγμα, θα υπόκειται αυτόματα σε αντίστοιχους φόρους εξαγωγής, με αποτέλεσμα το κόστος για τη διοργάνωση μιας έκθεσης να γίνεται σχεδόν απαγορευτικό. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Victoria & Albert Museum, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο, όσον αφορά την οργάνωση εκθέσεων, έχει κάνει ήδη τους υπολογισμούς του και είναι τόσο ζοφεροί που οι υπεύθυνοί του έχουν αρχίσει να ανησυχούν: καθένας από αυτούς τους νέους φόρους που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται θα πρόσθετε στα έξοδα του μουσείου ένα τιμολόγιο άνω των 28.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα