Στον πάτο της θάλασσας θα μείνει το μοιραίο υποβρύχιο

Στον πάτο της θάλασσας θα μείνει το μοιραίο υποβρύχιο20.11.2018Ειδήσεις

Η Αργεντινή δεν θα δώσει 4 δισ. δολάρια για να το ανελκύσει, είπε ο υπ. Αμυνας της χώρας. Ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Την οργή των κατοίκων της Αργεντινής προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της χώρας Γκαμπριέλ Ατίς, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους πόρους για την ανέλκυση του υποβρυχίου «ARA San Juan» του πολεμικού ναυτικού, που εντοπίστηκε έναν χρόνο μετά την εξαφάνισή του στα βάθη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής,

ο υπουργός Αμυνας ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών -κυρίως από τους συγγενείς των 44 μελών του υποβρυχίου- δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα για αυτό το δύσκολο έργο και ότι «θα ήταν ανοησία να ξοδέψουμε 4 δισ. δολάρια για την ανέλκυση»!

Το «ARA San Juan» επέστρεφε από μια αποστολή ρουτίνας στην Ουσουάια, κοντά στο νοτιότερο άκρο της Λατινικής Αμερικής, όταν παρουσίασε ηλεκτρική βλάβη. Σύμφωνα με τον διοικητή του ναυτικού Γκαμπριέλ Καλεάτσι, το υποβρύχιο αναδύθηκε στην επιφάνεια και οι τεχνικοί του ανέφεραν ότι υπήρχε βραχυκύκλωμα στις μπαταρίες του. Το πλήρωμα έλαβε αμέσως την εντολή να διακόψει την αποστολή και να επιστρέψει στη ναυτική βάση Μαρ ντε Πλάτα. Η τελευταία επαφή με το υποβρύχιο έγινε στις 7.30 το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2017, ενώ οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνισή του η αρμόδια υπηρεσία CTBTO κατέγραψε μια «υδροακουστική ανωμαλία» 30 ναυτικά μίλια βορειότερα από το σημείο όπου βρισκόταν πριν από την εξαφάνισή του.

Σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό της Αργεντινής, το υποβρύχιο βρέθηκε σε βάθος 900 μέτρων, έχοντας υποστεί «πλήρη κατάρρευση και παραμόρφωση». Αυτός είναι και ο λόγος που η ανέλκυσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή. Οι συγγενείς των τραγικών ναυτικών (πολλοί από τους οποίους ήταν μικρής ηλικίας) απαιτούν από τον πρόεδρο της Αργεντινής να βρει τον τρόπο να ανελκύσει το υποβρύχιο που έγινε ο υγρός τάφος των 44 μελών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα