Αγεφύρωτο το χάσμα στην Ευρώπη για το Προσφυγικό

Αγεφύρωτο το χάσμα στην Ευρώπη για το Προσφυγικό21.09.2018Παρασκήνιο

Ούτε στην άτυπη σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ επετεύχθη πρόοδος. Το βλέμμα τώρα στην Αφρική για μείωση των μεταναστευτικών ροών

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Χάσμα αγεφύρωτο φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει το Μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ούτε στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ επετεύχθη πρόοδος σχετικά με τη διαχείρισή του.

Μη πετυχαίνοντας μια λύση

εκ των ενόντων, η Ευρώπη τώρα στρέφει το βλέμμα της στις χώρες της Αφρικής ευελπιστώντας να βρει εκεί τον τρόπο να μειωθούν οι εισροές μεταναστών και προσφύγων στη γηραιά ήπειρο. «Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εμβαθύνει τον διάλογο μαζί μας» δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αλληλεγγύη»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου και επέμεινε στην πάγια πρότασή του ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν το βάρος με άλλους τρόπους. «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη» ανέφερε προσερχόμενος στο δείπνο της Τετάρτης.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών, καθώς «δεν μπορούμε πλέον να διχαζόμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος». Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τους ηγέτες να επιλύσουν το ζήτημα, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως -εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών- η σοβαρότητά του είναι τόση που δεν επιτρέπει μικροπολιτικά παιχνίδια.

Με την Ευρώπη να θέλει να επεκτείνει τις συμφωνίες για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών με τις αφρικανικές χώρες, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ τόνισε πως «δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το Μεταναστευτικό σαν παζάρι χαλιών». «Οι συζητήσεις για την επίλυση της διαμάχης για το Μεταναστευτικό θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους και όχι στα χρήματα» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η οικονομική συνεισφορά των κρατών που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαχείριση του Μεταναστευτικού δεν είναι η ιδανική αντιμετώπιση, είναι όμως μια λύση, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους Ευρωπαίους ενότητα και συνοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα