Γερμανική επιθεώρηση για το deal με τα Σκόπια

Γερμανική επιθεώρηση για το deal με τα Σκόπια21.09.2018Πρόσωπα

Βολές ΑΝ.ΕΛ. κατά Κοτζιά για όσα είπε για τη συμφωνία

Σε ρόλο τοποτηρητή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας βρέθηκε χθες στην Αθήνα, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια και στην Αλβανία, για να διαπιστώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεκκλίνει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει επί της Συμφωνίας

των Πρεσπών. Ο κ. Μάας συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά και μετά τις συνομιλίες που είχαν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τα τέλη του Ιανουαρίου, εκτιμώντας παράλληλα πως θα κυρωθεί με πλειοψηφία βουλευτών.

Η αναφορά του κ. Κοτζιά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ., με τον εκπρόσωπο του κόμματος Θεόδωρο Τοσουνίδη να κάνει ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών. «Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. Οσον αφορά τα θέματα της Βουλής, κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό. Κρίμα».

Ο κ. Κοτζιάς είχε εκφράσει την πεποίθησή του για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τις ψήφους, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και μεμονωμένων βουλευτών, και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. που ήλπιζε ότι θα τη στηρίξουν, αλλά «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική». Αφού είχε δε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «ιστορικής ευκαιρίας», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι μετά τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, που κατά τον ίδιο θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη των Σκοπίων.

Με Παυλόπουλο

Τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θέτοντάς του το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που «κλονίζει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά και την πολιτική στην Ευρώπη που τρέφει όλα τα μορφώματα του λαϊκισμού, «που φθάνουν στα όρια του νεοναζισμού». Συνάντηση με τον κ. Μάας είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιστώντας σαφές στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών οποτεδήποτε και αν έρθει στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο όνομα - γλώσσα - εθνότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα