Τσίπρας: Ζήτησε... ενισχύσεις εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ιντλίμπ

Τσίπρας: Ζήτησε... ενισχύσεις εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ιντλίμπ21.09.2018Ειδήσεις

Η Iντλίμπ ανησυχεί σφόδρα τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή η Ελλάδα θα γεμίσει με νέες στρατιές προσφύγων

Ο πρωθυπουργός στο Σάλτσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία της Συρίας οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Η Αθήνα εκτιμά ότι τυχόν επέμβαση των δυνάμεων του Ασαντ θα προκαλέσει μεγάλο προσφυγικό κύμα προς τα τουρκικά σύνορα και εν συνεχεία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Αυστρία επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η επίλυση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση, τονίζοντας ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, που προσπαθεί να δρομολογήσει η Κομισιόν, είναι μεν αναγκαία, αλλά αποτελεί μόνο ένα βήμα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαχείρισης του ζητήματος.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αν και στην πράξη αυτή η προσπάθεια έχει «παγώσει» από την άνοιξη λόγω έντονων διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη-μέλη για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η κατανομή βαρών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως χρειάζεται δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, δεδομένου ότι το ισχύον σύστημα προβλέπει πως η εκάστοτε χώρα εισόδου είναι υπεύθυνη να χειριστεί την αίτηση για άσυλο κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη, γεγονός που οδηγεί σε υπερφόρτωση χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα