Θύελλα για την εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Κατοχικό Υπερταμείο

Θύελλα για την εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Κατοχικό Υπερταμείο21.09.2018Παρασκήνιο

Το ΥΠΠΟ διαψεύδει, αλλά οι αρχαιολόγοι επιμένουν: Αυτοί θα δώσουν μέχρι και την Ακρόπολη

Στην κατηγορηματική διάψευση της είδησης της εκχώρησης των ιστορικών μνημείων των Χανίων στο Υπερταμείο μέσω ΕΤΑΔ προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, αμέσως μετά τον σάλο που ξέσπασε από τη δημοσιοποίηση του θέματος και τις σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ

σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού». Για «ξεπούλημα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων» έκανε λόγο και η Πανελλήνια Ενωση Αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ), τονίζοντας ότι πλέον έτσι ακόμη και η Ακρόπολη μπορεί να υπαχθεί στο Υπερταμείο!

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χωρίς όμως να γίνεται πειστική, καθώς το ζήτημα έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά από τα ραδιοφωνικά ερτζιανά έσπευσε να μιλήσει για «κινδυνολογίες». Στην ίδια καταγγελτική της ανακοίνωση η ΠΕΥΦΑ ζητά άμεση δημοσιοποίηση όλων των εκχωρούμενων δημόσιων ακινήτων και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς και πολιτιστικών κτιρίων.

Το θέμα ανέδειξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με τον οποίο το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. «Περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι αρχαιολόγοι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, η οποία, αν και συντελείται σε καιρό ειρήνης, «μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τους βανδαλισμούς μνημείων και τη λεηλασία αρχαιοτήτων στα πέτρινα χρόνια της Κατοχής ή τις αρπαγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο αιώνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα