350.000 ευρώ για τροχαίο από παράνομη πινακίδα

350.000 ευρώ για τροχαίο από παράνομη πινακίδα20.06.2018Δικαστικά

Το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση αποζημίωσης του Διοικητικού Εφετείου για το θανατηφόρο

Αποζημίωση ύψους 350.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην οικογένεια 24χρονου που έχασε τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2005, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη λεωφόρο Κηφισίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικυρώνοντας τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, έκρινε ότι ήταν υποχρέωση του Δημοσίου να απομακρύνει την

παράνομα τοποθετημένη, μοιραία διαφημιστική πινακίδα.

Οι γονείς, ο αδελφός και οι δύο γιαγιάδες του άτυχου νεαρού προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη κατά του Ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι το τροχαίο δυστύχημα οφειλόταν σε παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου, αφού δεν φρόντισαν να αφαιρέσουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τούς δικαίωσε, καθώς αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο ήταν υποχρεωμένο να απομακρύνει τη διαφημιστική πινακίδα και πως η απόφαση αυτή δεν ήταν αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αμαρουσίου.

Ωστόσο, με την ίδια απόφαση κρίθηκε πως ο 24χρονος είχε συνυπαιτιότητα στο ατύχημα κατά 30%. Και αυτό γιατί, παρότι οδηγούσε το αυτοκίνητο «υπό καλές καιρικές συνθήκες και σε καλή και ξηρά κατάσταση της οδού, με επαρκή ορατότητα, επιδεικνύοντας αμέλεια και έλλειψη προσοχής μέσου συνετού οδηγού σε νυχτερινή ώρα», παραβίασε το όριο ταχύτητας, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι ο 24χρονος ήταν συνυπαίτιος του δυστυχήματος κατά 99% και πως η ευθύνη απομάκρυνσης της παράνομης πινακίδας ανήκε στον Δήμο Αμαρουσίου. Ομως, το Α' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα