Eurogroup: Αγωνία έως το τέλος σε τρία μέτωπα

Eurogroup: Αγωνία έως το τέλος σε τρία μέτωπα20.06.2018Παρασκήνιο

Τέταρτη αξιολόγηση, ρύθμιση χρέους και μεταμνημονιακή εποπτεία στην καυτή ατζέντα της συνεδρίασης

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Ανεμος αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας έπνευσε χθες σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις,

ιδίως για το ζήτημα του χρέους, θα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, πριν από το Eurogroup θα γίνει νέα συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group).

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι ελπίζει «να καταφέρουμε την Πέμπτη να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», ενώ αξιωματούχοι της ευρωζώνης και της Κομισιόν εμφανίστηκαν σχεδόν βέβαιοι για «συνολική συμφωνία» αύριο στο Λουξεμβούργου. «Η πατρίδα μας βγαίνει από την εποχή των Μνημονίων και της επιτροπείας. Ερχονται καλύτερες ημέρες» διαβεβαίωσε επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Αξιωματούχος της Κομισιόν σημείωσε χθες ότι έχουν καλυφθεί 82 από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης και η έκθεση συμμόρφωσης αναμένεται να είναι θετική. Για την τελευταία δανειακή δόση είπε ότι θα πρέπει να ανεβάσει περίπου στα 20 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, «ώστε η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020». Ως προς τις μεταμνημονιακές προκλήσεις, ξεχώρισε τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, την ενσωμάτωση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, το νέο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και την αποφυγή δημιουργίας νέων, την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου έως το 2021, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας το 2019 και μια σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Επιμήκυνση

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης αποκάλυψε ότι το 80% της πρότασης για την Ελλάδα είναι έτοιμο. Το υπόλοιπο 20% θα συζητηθεί στο Eurogroup, όπου, όπως είπε, «η συζήτηση δεν θα είναι “τελετουργική” αλλά ουσιαστική».
Ερωτηθείς για το χρέος, επιβεβαίωσε ότι η επιμήκυνση του δανείου του 2ου Μνημονίου θα βρίσκεται κοντά στα επτά χρόνια και ότι το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί πρόωρα για τα δάνειά του. Υπό συζήτηση είναι ο τρόπος αποπληρωμής. Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα και θα συμμετάσχει μόνο στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Ευχολόγια από Μοσκοβισί για αποφυγή νέου προγράμματος

Νέα έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να μην επιβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα απηύθυνε χθες, εν όψει του αυριανού Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου.
Ωστόσο, παραδέχτηκε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει «να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Ελλάδα και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές συνεχίζουν να είναι υγιείς». Για να ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτή πρότεινε μια λύση που να βρίσκεται «ανάμεσα στο υπερβολικά λίγο και το υπερβολικό», υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα σεβάστηκε αυτά που της αναλογούσαν στο συμβόλαιο».

Πρόσθεσε δε πως είναι «βαθιά πεπεισμένος» ότι το Eurogroup θα τερματίσει το 3ο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Μοσκοβισί ξαναζήτησε επίσης «αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που να είναι επαρκώς ισχυρά», ώστε να ικανοποιούν τις αγορές.

Γερμανοί: Τρικλοποδιές πάλι για να δοθούν λιγότερα

Μέχρι να χτυπήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο το καμπανάκι που θα σημάνει την έναρξη των εργασιών του αυριανού Eurogroup η Γερμανία θα συνεχίζει τις προσπάθειες για μια συμφωνία που θα δίνει όσο το δυνατόν λιγότερα στην Ελλάδα, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να λάβει μέχρι 15 δισ. ευρώ από το αδιάθετο υπόλοιπο του δανείου του 3ου Μνημονίου για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, ενώ ευρωπαϊκές πηγές ανέβαζαν το ποσό στα 20 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε επίσης ότι (πλέον) το Βερολίνο δεν θεωρεί υποχρεωτική τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η λύση που προωθείται για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου του 2ου Μνημονίου από τον EFSF κατά 7-8 χρόνια, «μαξιλάρι» ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του 3ου προγράμματος και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (συνολικά 4 δισ. ευρώ, που θα επιστραφούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της).

Keywords
Τυχαία Θέματα