ΧΥΤΑ Φυλής: Σε έναν χρόνο δεν θα δέχεται σκουπίδια

ΧΥΤΑ Φυλής: Σε έναν χρόνο δεν θα δέχεται σκουπίδια20.06.2018Άρθρα

Την ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων τονίζουν οι εργαζόμενοι. Προς αποκατάσταση το ρήγμα

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Σε έναν χρόνο ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος των εργαζομένων του χώρου Γιώργος Ζαχαρόπουλος εντοπίζει το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει και είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρήγμα που δημιουργήθηκε από τα νέα κύτταρα στις 9 και τις 10 Ιουνίου

λόγω ξαφνικής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα το λεκανοπέδιο να γεμίσει με τόνους σκουπιδιών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη «δημοκρατία» ο κ. Ζαχαρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Tο πιο σημαντικό θέμα είναι ότι παραμένει η ανάγκη να βρεθούν νέοι χώροι για την εναπόθεση των σκουπιδιών γιατί σε έναν χρόνο ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα μπορεί να δέχεται άλλα σκουπίδια πλέον». Παράλληλα αναφερόμενος στο ζήτημα του ρήγματος, το οποίο λίγο έλειψε να μετατρέψει σε υγειονομική βόμβα τους περίπου 16.000 τόνους σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί στους κάδους, τόνισε ότι «μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ώστε η χωματερή να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία της», ενώ πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί αποκατάστασης έχουν γίνει ακόμα πιο γρήγοροι καθώς βοήθησε πολύ και η βελτίωση του καιρού τις τελευταίες ώρες.

Ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ

Μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα, τα απορριμματοφόρα αδειάζουν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, και από εκεί διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ Φυλής με ειδικά φορτηγά, όπου θάβονται με μεγάλη προσοχή. Οπως σημείωσε, σε χώρους υγειονομικής ταφής δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να δημιουργούνται ρήγματα, ωστόσο, «στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα δεν θα είχε λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις αν η έκταση του ΧΥΤΑ Φυλής ήταν μεγαλύτερη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Ενιαίος Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει αποκατασταθεί μέχρι αύριο. «Εχοντας ως αποκλειστικό κριτήριο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων καθώς και την αποτελεσματική αποκατάσταση της ρηγμάτωσης, ο ΕΔΣΝΑ έδρασε συστηματικά και αδιάλειπτα ώστε να λυθεί το πρόβλημα» αναφέρει η ανακοίνωση. Προσθέτει δε ότι «από την πρώτη στιγμή υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης, των εργαζομένων και των εξωτερικών συνεργατών του ΕΔΣΝΑ, ενώ ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση του ρήγματος».

«Δεν υπάρχει στρατηγική, τα έχετε κάνει μούσκεμα»

Για εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων, που οδηγούν στη μετατροπή του λεκανοπεδίου σε απέραντο σκουπιδότοπο και σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, κάνουν λόγο 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτησή τους στη Βουλή, που αφορούσε το καυτό ζήτημα του προσωρινού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής. Οπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση στο θέμα των απορριμμάτων κινείται χωρίς στρατηγική, σχέδιο και προγραμματισμό, φυλακισμένη σε ιδεοληψίες.

Οσον αφορά τον ΧΥΤΑ Φυλής, δεν αναφέρθηκαν μόνο στο πρόσφατα κλείσιμο του χώρου που οδήγησε στη μερική αναστολή της αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά και στο γεγονός ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, η εξάντληση της δυναμικότητάς του είναι προ των πυλών, με οριακό σημείο το φθινόπωρο του 2019.

«Ανερμάτιστη πολιτική»

Παράλληλα, οι βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το 2015 εφάρμοσε μία «πρωτοφανή ρεβανσιστική και ανερμάτιστη πολιτική», προχωρώντας στην ακύρωση των διαδικασιών κατασκευής τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, συγκεκριμένα στις περιοχές της Φυλής, των Ανω Λιοσίων, του Γραμματικού και της Κερατέας, με τους αντίστοιχους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Επίσης, θεωρούν ότι μια σημαντική εκκρεμότητα αποτελούν τα έργα των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, δηλαδή στον Ελαιώνα και στην Κατεχάκη, που δυνητικά θα μπορούσαν να αποφορτίσουν τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα