Πλημμυρίζει τουρίστες η Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Αλέξης Λυγδιανός

Ευχάριστα, πέρα των προσδοκιών, είναι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο. Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται και με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς ήδη στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ο ελληνικός τουρισμός τρέχει με αύξηση 6,05% στις αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Ηδη, τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, επισκέφθηκαν τα ελληνικά αεροδρόμια 2.441.276 τουρίστες, όταν το 2012 είχαν έλθει 2.302.107 τουρίστες. Σε ό,τι αφορά τις

αφίξεις ανά ελληνικό προορισμό είναι χαρακτηριστικό το ποσοστό ανόδου στη Μύκονο, όπου οι αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 125,5% σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί οι υπόλοιποι τουριστικοί προορισμοί της χώρας να μην ακολουθούν την εκρηκτική άνοδο των αφίξεων στη Μύκονο, ωστόσο, τα διψήφια ποσοστά δίνουν το στίγμα που θα κινηθούν τη φετινή περίοδο. Η Ζάκυνθος κινείται με άνοδο 33,2%, η Κεφαλονιά με 29,5%, τα Χανιά με 26,3%, η Σαντορίνη με 22,7%, η Κέρκυρα με 23,9%, η Κως με 20,2%, η Σκιάθος με 18,3% κ.λπ.

Οι Ρώσοι προτιμούν Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δείχνουν την προτίμησή τους για διακοπές στη χώρα μας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την καταπληκτική δουλειά που κάνει το προξενείο μας στη Μόσχα, τα νούμερα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Κατατέθηκαν 213.582 αιτήσεις για παροχή visa από Ρώσους πολίτες, έναντι 126.954 στο αντίστοιχο διάστημα του 2012, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 68,23%. Επίσης, εκδόθηκαν 213.931 θεωρήσεις visa, έναντι 127.393 στο αντίστοιχο διάστημα του 2012, σημειώνοντας αύξηση 67,93%! Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι και η έκδοση visa πολλαπλών εισόδων έφτασαν στις 65.034, έναντι μόλις 36.696 στο περυσινό πεντάμηνο.
Να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες από τη Ρωσία δεν πηγαίνουν μόνο στα ήδη «βουλιαγμένα» από τον κόσμο νησιά, αλλά επισκέπτονται και προορισμούς ιαματικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος όλο τον χρόνο και όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο.

Εκπληκτοι οι Αυστριακοί
Ως «απίστευτη πηγή έμπνευσης» χαρακτήρισαν «την Ελλάδα των 1.000 προορισμών και εμπειριών» Αυστριακοί δημοσιογράφοι-εκπρόσωποι των τριών κυριότερων αυστριακών ειδικών εντύπων και των τριών σημαντικότερων ημερήσιων εφημερίδων.
Η ομάδα των Αυστριακών δημοσιογράφων, στο πλαίσιο αποστολής που διοργάνωσε το Γραφείο Αυστρίας του ΕΟΤ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και γνωστή αεροπορική εταιρεία, έχοντας ως αφετηρία τη γραφική πόλη της Καβάλας, επισκέφθηκε τον Νομό Δράμας και, τέλος, τη Θάσο με τις αμέτρητες δαντελωτές παραλίες και την πλούσια ιστορία. Κατά μέσο όρο πάνω από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ενώ η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της -8,4 εκατομμύρια κάτοικοι- βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.
Στην εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα αναφέρονται και τα δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα και αφιερώματα για τον ελληνικό τουρισμό στον αυστριακό Τύπο μέσα στους τελευταίους μήνες. «Αν και δεν έχει έλθει ακόμη το καλοκαίρι, ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα ήδη λάμπει όσο ποτέ εδώ και πολύ καιρό», υπογράμμιζε πρόσφατα η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Και πάλι ζήτηση για την Ελλάδα», αφιερωμένο στην πρωτοφανή αύξηση φέτος στις αυστριακές κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, «η οποία επανέρχεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών τουριστών».

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα
Τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα των 20 δημοφιλέστερων προορισμών της Μεσογείου για το φετινό καλοκαίρι καταλαμβάνουν οι ελληνικοί προορισμοί. Η Σαντορίνη και η Κρήτη πρωταγωνιστούν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr με βάση τις κριτικές των χρηστών της. Η δημοτικότητα των προορισμών είναι αποτέλεσμα των κριτικών από 39 διεθνείς πλατφόρμες της trivago και 160 διαφορετικές ιστοσελίδες κρατήσεων, ενώ οι προορισμοί έχουν 5.000 κριτικές τουλάχιστον ο καθένας.
Πρώτος προορισμός με διαφορά είναι το Ημεροβίγλι (Σαντορίνη), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα Φηρά (Σαντορίνη). Στην τρίτη θέση είναι το Κάπρι (Ιταλία) με πολύ μικρή διαφορά από τα Χανιά που ακολουθούν στην τέταρτη θέση, ενώ πέμπτο έρχεται το Ρέθυμνο και στη 17η θέση βρίσκεται ο Αγιος Νικόλαος. Η Κρήτη και η Σαντορίνη, σύμφωνα με τη λίστα, είναι τα δυο νησιά που έρχονται στο μυαλό των ταξιδιωτών στο άκουσμα της λέξης Μεσογείου. Τη λίστα συμπληρώνουν έξι προορισμοί από την Ιταλία, με το Κάπρι να κατακτά την τρίτη θέση στη λίστα, τέσσερις προορισμοί από την Ισπανία, δυο από τη Γαλλία και το Λάγκος της Πορτογαλίας.

Προγράμματα διακοπών από τον ΕΟΤ
Στόχος της πολιτείας είναι να τονώσει τα νούμερα του εσωτερικού τουρισμού, αφού ομολογουμένως είναι σε… χαμηλές πτήσεις. Ετσι, στις 19 Ιουλίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους» από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού. Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά στην περίοδο από 19 Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, αφορά 43.000 δικαιούχους και χωρίζεται σε δύο υποπρογράμματα: α) εξαήμερες διακοπές και β) πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία.
Το πρόγραμμα των εξαήμερων διακοπών αφορά 38.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την επικράτεια, σε ξενοδοχεία καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα για πέντε διανυκτερεύσεις. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
- Μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ.
- Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας και, συνεπώς, δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της.
- Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, πρώην ΤΑΕΕ.
- Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην ΤΕΒΕ, πρώην ΤΑΕ, ΤΣΑ,ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ.
- Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.
- Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005).
-Ατομα που είναι ασφαλισμένα στην Πρόνοια ή λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια, έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.
- Ατομα, τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενα του ΙΚΑ, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
- Ατομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου.
- Πολύτεκνοι με περισσότερα από πέντε παιδιά.
Τέλος, οι διακοπές για την τρίτη ηλικία αφορά 5.000 δικαιούχους για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου. Οι κάτοχοι των δελτίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα, ενώ δικαιούχοι είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και άνω και είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της τέως Εργατικής Εστίας, της Αγροτικής Εστίας και του Ταμείου Νομικών.

Tour στο κέντρο της Αθήνας με ένα λεωφορείο

Ρεπορτάζ: Εύη Κολιού

Ολο και περισσότεροι είναι οι τουρίστες που προτιμούν να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο και να απολαύσουν με μια βόλτα όλα τα αξιοθέατα της Αθήνας. Τα διώροφα λεωφορεία που θυμίζουν Λονδίνο έφτασαν και στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για έναν οικονομικό τρόπο με τον οποίο οι τουρίστες γνωρίζουν την Αθήνα χωρίς να ταλαιπωρηθούν, έχοντας τη δυνατότητα να μετακινηθούν και μόνοι μέσα στην πόλη, αν το επιθυμούν. Παράλληλα, αποτελούν και ένα ξεχωριστό θέαμα, ασυνήθιστο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. «Εμείς ξεκινήσαμε το 2008», μας αναφέρει η κ. Αθηνά Παπαρέσκου από το City Sightseeing, «η εταιρεία μας διαθέτει λεωφορεία σε όλο τον κόσμο, οπότε ο τουρίστας ξέρει ότι, όταν έρθει στην Αθήνα, θα μας βρει και εδώ. Και έτσι έρχεται κατευθείαν σε εμάς».
Με δρομολόγια ανά 30 λεπτά, εξυπηρετούνται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες. Η κάθε διαδρομή διαρκεί 90 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει μέχρι 20 ευρώ. Στην Αθήνα κυκλοφορούν οκτώ λεωφορεία της συγκεκριμένης εταιρείας. Εκτός από αυτά, η εταιρεία Athens Open Tour, που υπάρχει από το 2010, διαθέτει άλλα επτά λεωφορεία. Τα δρομολόγια έχουν την ίδια διάρκεια, ενώ ίδιο είναι και το κόστος των εισιτηρίων. Η τουριστική κίνηση, όμως, μεταβάλλεται, καθώς πάντα εξαρτάται από τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στον Πειραιά. Αυτές οι μέρες είναι και οι πιο γεμάτες για τα λεωφορεία.

Οικονομικό και ευχάριστο
Οπως μας ανέφεραν οι τουρίστες που περίμεναν να επιβιβαστούν από τη στάση του Συντάγματος, το εισιτήριο του λεωφορείου είναι αρκετά οικονομικό, καθώς μπορούν να ανέβουν και κατέβουν σε αυτό όσες φορές θέλουν. Το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επισκεφθούν αν θέλουν και για δεύτερη φόρα κάποιο μέρος που τους άρεσε περισσότερο, είναι αυτό που τους οδηγεί να επιλέξουν τα συγκεκριμένα λεωφορεία, όπως μας είπαν.
Η Αθήνα δεν είναι αμιγώς καλοκαιρινός προορισμός για τους ξένους. Τους πολύ ζεστούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, προτιμούν να επισκέπτονται κάποιο νησί. Οπως μας λέει η κ. Παπαρέσκου «για εμάς οι καλοκαιρινοί μήνες με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το 40% των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα δεν γνωρίζει ότι η πόλη έχει παραλία και το 60% αγνοεί ότι παίρνοντας ένα πλοίο σε μισή ώρα μπορείς να βρεθείς σε ένα νησί. Σίγουρα, φθάνοντας στην Αθήνα οι τουρίστες θα θελήσουν να δουν τα πιο γνωστά μνημεία. «Ως πρώτο σημείο επίσκεψης έχουν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και έπειτα θέλουν να δουν την Πλάκα, το Μοναστηράκι, να κάνουν βόλτα στην παλιά πόλη, να δουν τη Βουλή και το Παναθηναϊκό Στάδιο», μας διευκρινίζει η κ. Ξενοπούλου από το Athens Open Tour.
Τα τουριστικά λεωφορεία, όμως, προτιμούν και οι Ελληνες ακόμα και κάτοικοι της Αθήνας. «Περισσότερο είναι οικογένειες. Συνήθως δεν έρχονται για να ανεβοκατέβουν στις στάσεις, αλλά για να κάνουν μία βόλτα και μετά να φύγουν», μας λέει η κ. Ξενοπούλου.

Τουρισμός… μετ’ εμποδίων
Κίνηση, πορείες, διαδηλώσεις… Η Αθήνα, ως μία πρωτεύουσα που σέβεται τον εαυτό της, διαθέτει και τα τρία αυτά στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι οι τουρίστες να έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με αυτά. Τα δρομολόγια των λεωφορείων, όπως μας είπαν, δεν σταματάνε ποτέ και δεν μπορούν να σταματήσουν, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά.
«Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα και έχουν σχέση με το κέντρο της Αθήνας, το οποίο κλείνει συχνά πυκνά. Κλείνουν την Πλατεία Συντάγματος, τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου, και την Ομόνοια που είναι σε μόνιμη κατάληψη», μας αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παπαρέσκου.
Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συμφέρουν τον τουρίστα, καθώς «χάνει» πολλά από τα κτήρια και τα σημεία που θα μπορούσε να δει. «Ο οδηγός θα αλλάξει πορεία για να καταφέρει να περάσει από τις στάσεις, καθώς ο δρόμος θα είναι κλειστός από διαδηλώσεις και πορείες».

Keywords
ελλαδα, μαΐου, μυκονος, χανια, κερκυρα, κως, visa, ρωσία, εοτ, εταιρεία, καλοκαιρι, κρητη, trivago, γαλλια, νπδδ, οαεε, τεβε, τσαυ, τσμεδε, ταε, νατ, επιδομα, ικα, αθηνα, λεωφορεια, city, athens, πειραιας, αμιγώς, Ακρόπολη, βουλη, λύση, διαδηλωσεις, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξενοδοχειακο επιμελητηριο, ρωσία, δουλεια, ενοικιαζομενα δωματια, εοτ, ζακυνθος, ισπανια, ιταλια, κεφαλονια, κως, λονδινο, νατ, νησι, νησια, νπδδ, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, ρεθυμνο, σαντορινη, σκιαθος, τεβε, τσμεδε, τσαυ, φηρα, ωρα, trivago, αυξηση, αυστρια, αιτησεις, αξιζει, αμιγώς, αναπηρια, ασφαλιστικο, αφιξεις, αφιερωμενο, βρισκεται, γεγονος, διαστημα, δυνατοτητα, δρομολογια, δρομος, δωματια, ευη, ευρω, ειπαν, υπαρχει, ενεργεια, εξι, επτα, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετος, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ηλικια, θασο, κινηση, κρουαζιεροπλοια, λεωφορειο, λύση, μαΐου, μαιος, μηνυματα, μηνες, μνημεια, μοσχα, μπορεις, μυαλο, ομαδα, παντα, οδηγος, οκτω, ομονοια, παιδια, πηγη, πλατφορμες, πλακα, πλοιο, προβληματα, σιγουρα, συγκεκριμενα, στιγμα, ταε, τεως, τουρισμος, τρια, τριτη, φορα, athens, city, ελληνικα, χωρα, ιουνιος, υπουργειο, μυκονο, ρωσοι, trivago.gr, θεσεις
Τυχαία Θέματα