«Ελληνικά καύσιμα σε 30 χρόνια!»

Του Γιάννη Ντάσκα

«Οταν ένα παιδί που γεννιέται φέτος θα φτάνει στα 30 του χρόνια, το ένα τρίτο των αναγκών της Ελλάδας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καλύπτεται από αυτό που θα βγάζουμε από τα ελληνικά κοιτάσματα. Ηδη, κάνουμε σεισμικές έρευνες και στη Νότια Κρήτη, όπου κατά τις ενδείξεις υπάρχει ένα από τα πέντε με έξι μεγαλύτερα κοιτάσματα της γης».

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συνομιλία που είχαμε με ανώτατο «κύκλο» του υπουργού Περιβάλλοντος και πρωτοπόρου στην υπόθεση των πετρελαίων Γιάννη Μανιάτη.
Μας είπε ότι είναι εξαιρετικές οι προοπτικές που διαγράφονται για τη χώρα με τη συμφωνία του αζέρικου αγωγού πετρελαίου, γιατί αυτή είναι η αρχή σπουδαίων επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και απομάκρυνσης κάθε σκέψης για νέα οικονομικά μέτρα. «Είμαστε ξεκάθαροι. Οι προοπτικές διαγράφονται πολύ καλές. Νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, γιατί και ανάγκη τέτοια δεν θα υπάρχει, αλλά και γιατί νέα μέτρα θα σημαίνουν αυτόματα νέες εκλογές. Τελεία και παύλα».
Τα ερωτήματα που υποβάλαμε στο γραφείο του πιο «κρίσιμου» σήμερα υπουργού και οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά επίκαιρες και ενδιαφέρουσες, καθώς είναι η ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας για τον αζέρικο αγωγό:

Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση μέχρι το 2016 και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Ασφαλώς και μπορεί. Αρκεί να εξηγεί πειστικά στον ελληνικό λαό τους στόχους που θέτει και να αποδεικνύει πως μπορεί να τους επιτυγχάνει. Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα και η πολιτική σταθερότητα είναι τα κορυφαία διακυβεύματα.
O πολίτης σήμερα μας λέει: «Μη μου λέτε πόσο άγρια είναι η θάλασσα, φέρτε το καράβι στο λιμάνι». Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει.
Εχει μείνει ένα δύσκολο κομμάτι διαδρομής. Τώρα, όμως, είναι η ώρα να κεφαλαιοποιηθούν όλες οι επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού. Και όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Tι σημαίνουν οι αγωγοί για τη χώρα μας και ειδικά ο ΤΑΠ;
Σήμερα διαμορφώνεται ένας νέος παγκόσμιος χάρτης και όλες οι χώρες επιδιώκουν να αποσπάσουν γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που θα τους προσδώσουν αυξημένη εθνική ισχύ. Η ενέργεια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου χάρτη του κόσμου. Οι πηγές της και οι διοδεύσεις της έχουν τεράστια αξία για την παγκόσμια οικονομία και, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν μεγάλοι και σοβαροί ανταγωνισμοί.
Χρειάζεται, λοιπόν, στρατηγικό όραμα, σύνεση, καλή αίσθηση των διεθνών ισορροπιών και διαρκής εγρήγορση για την εκμετάλλευση ευκαιριών. Η διέλευση του TAP συνεπώς είναι μια εξέλιξη με σημαντικά γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη και επιβεβαιώνει τη θέση της χώρας ως ενεργειακού διαμετακομιστικού κόμβου. Και, φυσικά, το έργο σημαίνει και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τη χώρα μας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Είσαστε ο πρώτος πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς που μιλήσατε πριν από χρόνια για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτό πλούτο στην Ελλάδα, όταν όποιος μιλούσε γι’ αυτά κινδύνευε να χαρακτηριστεί γραφικός. Γνωρίζετε, επομένως, καλά το θέμα. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτός ο πλούτος είναι αρκετός, ώστε να δώσει ώθηση στην Ελλάδα και στην οικονομική κρίση;
Κάναμε σημαντική δουλειά για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καταφέρνοντας μετά από δεκαετίες απραξίας να υπάρχει για πρώτη φορά ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο με νέα νομοθεσία (Ν. 4001/2011), διαγωνισμό open door και σεισμικές έρευνες που διεξάγονται σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Πατριωτικό καθήκον ήταν και υποχρέωσή μας.
Με δεδομένο πως κάθε χρόνο η χώρα δαπανά 12 δισ. ευρώ για εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την αξία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, καθώς φιλοδοξούμε σε βάθος 30ετίας να καλύπτουμε το 30% των εθνικών αναγκών από εγχώριους υδρογονάνθρακες.
Και, βέβαια, πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, ώστε πόροι από τα έσοδα των υδρογονανθράκων να στηρίξουν το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
Η προσπάθεια είναι τιτάνια τόσο για να εξασφαλίσουμε τις μελλοντικές επενδυτικές ροές στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου όσο και για να έχει η αξιοποίηση αυτή ένα ξεκάθαρα θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, στην κοινωνία, στην καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Τι σας κάνει αισιόδοξο και τι απαισιόδοξο για τη χώρα μας σήμερα;
Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος και βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Ομως, θέλω να τονίσω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα νέα μέτρα. Και το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά αυτό. Νέα μέτρα σημαίνει νέες εκλογές. Να μιλάμε καθαρά και ειλικρινά στον ελληνικό λαό.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί είμαστε… καταδικασμένοι να πετύχουμε. Ενας δρόμος υπάρχει και αυτός είναι της δουλειάς στους τομείς που δεν προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα, να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα, χωρίς να χάνεται χρόνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα