Τρόικα: Ξεχάστε τις παροχές – Κλείστε «τρύπες»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο μέλημα των τεχνικών κλιμακίων είναι να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ατζέντα ενόψει της άφιξης των επικεφαλής της τρόικα, οι οποίοι όπως και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν η επίσκεψη τους να είναι σύντομη και επιτυχής και κυρίως να μην παρουσιαστούν νέα προβλήματα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος και θα δημιουργούσαν προβλήματα και στην κυβέρνηση.

Σε

αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει από την περασμένη εβδομάδα όλα τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί από την τρόικα, αν και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες μια και τα «ανοιχτά» ζητήματα είναι πολλά και κρίσιμα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι και η κρίσιμη παράμετρος για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-2017, οι αλλαγές στις εργοδοτικές εισφορές, το νομοσχέδιο για τους όρους διάθεσης των μετοχών τραπεζών που διαθέτει το ΤΧΣ, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, οι ομαδικές απολύσεις αλλά και η λίστα του ΟΟΣΑ με τις 60 και πλέον προτεινόμενες παρεμβάσεις στην αγορά.

Πάντως, ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής της τρόικα, η οποία προσδιορίζεται για τα τέλη της εβδομάδας.

Δεν αποκλείεται σε αυτή τους την επίσκεψη να θέσουν θέμα για το που θα χορηγηθεί το ποσό των 600- 700 εκατ. ευρώ (εάν πάνε όλα καλά και το πλεόνασμα κλείσει ανάμεσα στα 900 εκατ. – 1 δισ. και επικυρωθεί φυσικά από την Eurostat). Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, σύμφωνα με πηγές, κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπουν την προοπτική «παροχών», αν και μάλλον δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να συμβιβαστεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αυτήν τη φορά το μνημόνιο είναι με την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και φέρει την υπογραφή τους (των πιστωτών).

Για την τελική μοιρασιά, πάντως, και πριν αρχίσουν οι πανηγυρισμοί, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, καθώς θεωρητικά κάποια από τα χρήματα της υπέρβασης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσαν να κλείσουν τρύπες του τρέχοντος έτους.

Το σενάριο αυτό μάλλον δεν είναι το καλύτερο για την κυβέρνηση (άλλο να λες αποφύγαμε μέτρα και άλλο να κάνεις στοχευμένες παροχές), η οποία όμως φέρεται να είναι ιδιαίτερα μετρημένη.

Το οικονομικό επιτελείο μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις τέτοιου είδους ώστε οι όποιες παροχές να μη δημιουργήσουν προβλήματα στους επόμενους προϋπολογισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο οι παρεμβάσεις αναμένονται στοχευμένες και στις πλέον ασθενείς κατηγορίες πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα