Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας, που εισηγήθηκε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Αθανασίου, εξετάστηκε χθες στη συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των βουλευτών, αλλά και περισσότερο συλλογικές διαδικασίες.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του προϊδέασε τους βουλευτές του κόμματος πως εφεξής

όσοι βουλευτές θα προκαλούν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα κινούνται «εκτός γραμμής», θα αποδοκιμάζονται πολιτικά -και, μάλιστα, δημοσίως. «Το ότι είμαστε κόμμα δημοκρατικό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έννοια της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Φαινόμενα εκφυλιστικά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Συμπεριφορές που ζημιώνουν και είναι αναντίστοιχες με το ήθος της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και να μην αποδοκιμάζονται. Είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ανταποκριθούμε στα πιο δύσκολα, που είναι μπροστά μας».

Συλλογικές αποφάσεις

Μ’ άλλα λόγια, σε περίπτωση που προκύψουν νέα… σίριαλ τύπου Τατσόπουλου, η διαγραφή θα παραμένει μεν «ταμπού» για την Κουμουνδούρου, ωστόσο το κόμμα θα δημοσιοποιεί τη δυσφορία του για την στάση του βουλευτή που θα πρωταγωνιστεί στο «φάλτσο». Εξάλλου, το «ποδαρικό» έγινε με τον ίδιο τον Πέτρο Τατσόπουλο, που αποδοκιμάστηκε δημοσίως από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μερικές μόλις ώρες πριν το «βελούδινο διαζύγιο» των δύο πλευρών.

Παράλληλα, μεταξύ των σημείων του «εμπλουτισμένου» κανονισμού λειτουργίας προβλέπεται ότι όλες οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις θα περνούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ οι πιο σημαντικές απ’ αυτές και από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία υπόκειται και η οποιαδήποτε διεύρυνση του κόμματος, καθώς στον κανονισμό προβλέπεται ρητά πως «οποιαδήποτε διεύρυνση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, θα γίνεται μετά από απόφαση της Κ.Ο. που θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία». Επίσης, η διεύρυνση, όπως και άλλα σημαντικά θέματα, προβλέπεται πως θα τυγχάνουν της έγκρισης και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη στάση που θα τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και για τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες) σε σημαντικά θέματα, όπως η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, το σκάνδαλο των υποβρυχίων ή ο χειρισμός της υπόθεσης περί τη λίστα Λαγκάρντ.

Στον ίδιο κανονισμό λειτουργίας προβλέπεται επίσης ότι το προεδρείο της Κ.Ο. θα εκλέγεται από τα μέλη της έπειτα από πρόταση του προέδρου, ενώ για κάθε παρέμβαση που θα αφορά σε τοπικά θέματα, θα ζητείται η άποψη της τοπικής οργάνωσης.

Πάντως, έχει τη σημασία του πως σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «σε κρίσιμες αποφάσεις και ζητήματα θα επιδιώκεται ενιαία στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία», κάτι που σημαίνει ότι εφεξής η Κουμουνδούρου δε θα επιδεικνύει ανοχή σε «παρών» και «διπλωματικές απουσίες» από σοβαρές ψηφοφορίες.

Τέλος, ο κανονισμός αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ μεταξύ των προβλέψεών του περιλαμβάνεται η υποχρέωση των βουλευτών να στέλνουν στο γραφείο Τύπου τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τους, για να αποφεύγονται -προληπτικά- τα «φάλτσα»…

Keywords
Τυχαία Θέματα