Οι... επόμενοι Μέσι πηγαίνουν σχολείο

του Διονύση Δελλή

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ξανά και με τη...βούλα ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Η Χρυσή Μπάλα βρίσκεται στα χέρια του, για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2008) και κάπως έτσι μπορεί να καμαρώνει για το γεγονός ότι εκείνος που έδωσε τη σκυτάλη στον Λίο Μέσι (4 κατακτήσεις στη σειρά), εκείνος του την πήρε.

Όχι δεν θα μπούμε σε «αντιπαράθεση». Μεταξύ μας άλλωστε, το 2013 ούτε ο Πορτογάλος, ούτε ο Αργεντινός ήταν στην πραγματικότητα ο νούμερο 1ο. Κανείς δεν άξιζε αυτό το έπαθλο της FIFA,

περισσότερο από τον Φρανκ Ριμπερί. Τον Γάλλο που κατάφερε να κερδίσει με τη Μπάγερν Μονάχου 5 τίτλους (Τσάμπιονς Λιγκ, Μουντιάλ Συλλόγων, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Γερμανίας). Το... ασχημόπαπο της Μπάγερν βρέθηκε τρίτος στις προτιμήσεις εκείνων που είχαν δικαίωμα ψήφου, στον θεσμό που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες το περιοδικό France Football. Δεν τον προτίμησαν οι προπονητές και οι αρχηγοί των Εθνικών ομάδων του κόσμου. Εκείνοι που μπορούν να καταλάβουν καλύτερα από όλους, ότι μεγάλος παίκτης σημαίνει πρωτίστως «επιρροή» στην ομάδα, και όχι ατομικές ικανότητες. Οπότε τι... να κάνουμε. Ας μείνουμε στα δεδομένα. Στην επικράτηση του Κριστιάνο που δάκρυσε την ώρα της απονομής...

Αλλού είναι η ουσία. Στο... όραμα της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου. Στην ανάγκη να δημιουργήσουν άμεσα τους επόμενους μύθους του football. Ανάγκη που ξεπερνά κάθε φαντασία. Διότι πλέον δεν είναι της μόδας, τα... ταλέντα κάτω των 20. Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της εικόνας, τόσο πλούσια η ενημέρωση που κανείς δεν μπορεί να «φτιάξει» έναν μύθο που ήδη παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ακόμη και αν το κάνει στον... Ισημερινό. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τον επόμενο Μέσι, αν εκείνος ήδη παίζει. Γιατί αν σήμερα τον έχει δει «ένας», τον έχουν δει όλοι. Έστω σε video στο youtube. Πέρασε η εποχή άρα που περιμέναμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για να ξεπεταχθεί από εκεί το επόμενο μεγάλο αστέρι. Κανείς πια δεν είναι άγνωστος, όταν το κοντέρ της καριέρας του έχει ήδη ξεκινήσει να... γράφει. Αναπόφευκτα λοιπόν οι ομάδες ψάχνουν αλλού.

Παιδιά που ακόμη δεν έχουν τελειώσει το «δημοτικό» προκειμένου να τα «βαπτίσουν» καλύτερους του... μέλλοντος και να γίνουν τέλος πάντων όσο πιο πειστικοί μπορούν. Αν ήταν στο χέρι της... βιομηχανίας, η εκδήλωση για την απονομή της Χρυσής Μπάλας θα γίνονταν ακόμη και σε προαύλιο σχολείου.

Πριν από μερικές εβδομάδες το BBC ετοίμασε ένα ρεπορτάζ για την Αργεντινή και την παρουσία της, στο προσεχές παγκόσμιο κύπελλο. Ξεχώρισε λοιπόν τους «Βασιλιάδες» των Γκαούτσος. Μίλησε με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Φιλοξένησε τον Λίο Μέσι (που... sorry CR7 αλλά ποτέ δεν θα τον ξεπεράσεις) και πρόσθεσε μια... πινελιά ακόμη. Τον 8χρονο Κλαούντιο Νανσουφίλ. Ζει στις Άνδεις, προπονείται με την Martin Guemes Club και με βάση τα ρεπορτάζ πολιορκείτε από Μπάρτσα, Ρεάλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, και Τσέλσι! Ναι, είναι μόλις οκτώ χρονών αλλά η ελίτ του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τον... έχει πάρει στο κυνήγι.

Η Ρεάλ βέβαια πριν μπει στο... κόλπο για τον επόμενο Λίο, φρόντισε να βρει τον επόμενο Κριστιάνο. Τον «Πίπι». Ο κατά κόσμον Τακουχίρο Νακάι, που έγινε... αιτία για κλάσικο πριν από λίγο καιρό. Ήθελε Μπάρτσα, έγινε το νέο αστέρι της Βασίλισσας. Πόσο χρονών είναι ο Ιάπωνας γητευτής της μπάλας; Μόλις εννέα! Εμφύλιος για έναν... επόμενο όμως έγινε και στο Μάντσεστερ. Για τον Τσάρλι Τζάκσον που είναι σήμερα 7 ετών. Η Γιουνάιτεντ που τον είχε εντοπίσει σε ηλικία τριών ετών, περίμενε να μεγαλώσει κάπως για να τον εισάγει στο δικό της πρόγραμμα. Η οικογένεια του μικρού είναι φίλαθλοι της Σίτι. Ο Τσάρλι όμως δεν γνώρισε ποτέ τον ήρωα του Μάριο Μπαλοτέλι (που άλλωστε αγωνίζεται πια στη Μίλαν). Έγινε «Διάβολος» και αναμένεται στο Ολντ Τράφορντ ως ο επόμενος Ρούνει!

Είναι πολλές. Αμέτρητες αυτές οι ιστορίες που δείχνουν με τρόπο ξεκάθαρο πόσο έχει... ξεφύγει πια η συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι η νέα τάξη πραγμάτων στον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι «επόμενοι» ήρωες του football θεωρητικά εντοπίστηκαν και είναι εδώ. Μόνο που κοιμούνται από τις εννέα γιατί το πρωί, έχουν σχολείο. Γραφή και ανάγνωση...

Keywords
Τυχαία Θέματα