ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

Η συζήτηση για το θέμα των ευρωομολόγων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν έβγαλε είδηση, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο, στην επίσημη Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, η γαλλογερμανική διαφωνία για τον τρόπο ανάπτυξης εξελίσσεται μέσα από τα ευρωομόλογα.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε για μια ακόμη φορά, κομψά αλλά σταθερά  «nein». Η καγκελάριος της Γερμανίας εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων (κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει, ενώ η Γαλλία

υποστηρίζει) υπήρξε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία διήρκεσε πεντέμισι ώρες. «Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ αναφερόμενη στη σύνοδο, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο. «Εξήγησα τη θέση μου, τη θέση της Γερμανίας, ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ.

«Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.

Ο Ολάντ επιμένει στο «oui» 

Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε ότι έχει μια «άλλη αντίληψη» από εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «δεν θεωρεί τα ευρωομόλογα εργαλείο ανάπτυξης», αλλά αποτέλεσμα «μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής ολοκλήρωσης». Ο νέος Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι τα ευρωομόλογα για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης, ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης.

Ο Ρομπέι βλέπει Ιούνιο

Εξάλλου, ο Ρόμπεϊ σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα. Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, επισήμανε, αλλά πρόσθεσε πως τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αξιοποιώντας στο έπακρο την εσωτερική αγορά» τόνισε ο βαν Ρομπάι. Επαναλαμβάνοντας πως η Σύνοδος δεν στοχεύει στο να καταλήξει σε συγκεκριμένες κινήσεις, ο Ρομπάι ανέφερε πως «ετοιμάζουμε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο». «Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά σήμερα θα ανοίξουμε προοπτικές ελπίδας» είπε χαρακτηριστικά.

Τα «ομόλογα έργου» είναι το υποκατάστατο;

Όσον αφορά τις κινήσεις για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνη, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα λεγόμενα «ομόλογα έργου» (project bonds), μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. συμφώνησε την Τρίτη χθες σε ένα «πιλοτικό» σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης.

Η θέση του Π. Πικραμμένου

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχ

Keywords
Τυχαία Θέματα