ΒΟΥΤΙΑ… 98% ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το αν οι μετοχές των τραπεζών ανακάμψουν ή υποχωρήσουν και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα θα εξαρτηθεί από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης οι οποίοι θα αποφασίσουν από την επόμενη κυβέρνηση.

Στα Τάρταρα βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών καθώς οι περισσότεροι δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας,

της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς καταγράψουν απώλειες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το …98% και βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας από τα επίπεδα των 25 ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,26 ευρώ, της Alpha Bank στα 0,82 ευρώ από 25 ευρώ, η Eurobank EFG στα 0,52 ευρώ από τα 25 ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στα 0,225 ευρώ από τα 14 ευρώ!
Η βασική εστία ανησυχίας ασφαλώς είναι ο κίνδυνος χώρας και το φάσμα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Επιπρόσθετη ανησυχία και αβεβαιότητα ωστόσο δημιουργεί η καθυστέρηση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και το φάσμα της πλήρους κρατικοποίησης.

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση και εκεί θα αποσαφηνιστεί αν τελικά θα δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα ή θα επικρατήσει η λογική του διοικητικού ελέγχου απο τον δημόσιο τομέα.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Μάρτιος 2012) υπογραμμίζονταν ότι θα πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα για την διασφάλιση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας όσων τραπεζών κριθούν βιώσιμες. Ωστόσο η καθυστέρηση και η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων αντανακλά τον προβληματισμό που επικρατεί για το κατά πόσο εφικτή είναι η διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας των τραπεζών δεδομένου του μεγάλου ύψους κεφαλαίων που θα εισφέρει ο δημόσιος τομέας για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

Από την άλλη πλευρά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται εξαιτίας της αθέτησης των υποχρεώσεων του δημοσίου και όχι λόγω κακών επιχειρηματικών αποφάσεων των διοικήσεων. Τονίζουν ότι αν δεν δοθούν ικανά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών τότε ορατός είναι ο κίνδυνος για την συνολική κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος εξέλιξη που θα αποτελούσε άλμα προς τα πίσω. Κάτι τέτοιο, σημειώνουν, θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τη χώρα και θα δυσχεράνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Εν πολλοίς το αν οι μετοχές των τραπεζών ανακάμψουν ή υποχωρήσουν και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα θα εξαρτηθεί από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης οι οποίοι θα αποφασίσουν από την επόμενη κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα