ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία ή αν θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με αναλυτές αν δοθούν ισχυρά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση θα ακολουθήσει ράλι των τραπεζικών μετοχών. Στην αντίθετη περίπτωση το πιθανότερο είναι οι μετοχές του κλάδου να βρεθούν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ντε φάκτο εθνικοποίηση

ή διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας του τραπεζικού συστήματος; Το κρίσιμο αυτό ερώτημα θα απαντηθεί από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Τις τελευταίες ημέρες στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά την κάθετη πτώση των προηγουμένων ημερών, οι μετοχές των τραπεζών επιχειρούν να αντιδράσουν καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Σύμφωνα με αναλυτές αν δοθούν ισχυρά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση θα ακολουθήσει ράλι των τραπεζικών μετοχών. Στην αντίθετη περίπτωση το πιθανότερο είναι οι μετοχές του κλάδου να βρεθούν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Προς το παρών πάντως αναφορικά με την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαπραγμάτευτα ζητά την κρατικοποίηση όσων τραπεζών έχουν λάβει κρατική βοήθεια (δηλαδή όλες) ενώ για την ανάγκη αυξημένης συμμετοχής του δημοσίου στη διοίκηση των τραπεζών.

Ωστόσο η κρατικοποίηση των τραπεζών δεν είναι καθόλου δεδομένη καθώς βάσει του μνημονίου θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος. Η διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας όσων τραπεζών κριθούν ως βιώσιμες αποτελεί σταθερή επιλογή της τρόικας. Στην έκθεση του ΔΝΤ, της 9ης Μαρτίου 2012, σημειώνεται ότι η ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών θα πρέπει να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό σημείο ενώ θα πρέπει όσες τράπεζες κριθούν βιώσιμες να έχουν την ευκαιρία να λάβουν βοήθεια από τον κρατικό τομέα με τέτοιο τρόπο που να παρέχει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψυχολογία ενώ παράλληλα θα ελαφρύνει το ελληνικό δημόσιο από το βάρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούν στελέχη τραπεζών, η μη συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει στον καθολικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από τον δημόσιο τομέα θα αποτελέσει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι επενδυτές, με δέλεαρ τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις,  τοποθετούνται σε μετοχές τραπεζών ποντάροντας σε κίνητρα για την διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας των τραπεζών. Χθες ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο 5,29% με την μετοχή της Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 10%, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 8%, η Εθνική Τράπεζα κατά 5% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 2,87%. Η χθεσινή άνοδος ήταν η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα