ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 500.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στα 2,2 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή η εφορία αναζητεί 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος.

Ήδη η ΔΕΗ έχει αποστείλει τα στοιχεία τους στην εφορία και τις προσεχείς μέρες

αναμένεται να κληθούν στην εφορία για την καταβολή της οφειλής τους. Τα ανωτέρω στοιχεία και οι αποφάσεις για τον εντοπισμό των 500.000 ιδιοκτητών αποφασίσθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Ζανιά με στελέχη εφοριών και τελωνείων. Όπως φαίνεται η πίεση του υπηρεσιακού υπουργού προς τον ελεγκτικό μηχανισμό «πιάνει τόπο» δεδομένου ότι οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών αυξήθηκαν σημαντικά ενώ βελτιώνονται και οι εισπράξεις των μεγάλων εφοριών.

Βέβαια τα έσοδα του 5μηνου δεν επιβεβαιώνουν τη δυναμική των εσόδων κάτι που καταγράφεται στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα τα ακαθάριστα έσοδα (προ επιστροφών φόρων) είναι μειωμένα 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έγινε ο απολογισμός του 5μηνου όπου διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Οι εισπράξεις από το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ανήλθαν στα 2,284 δισ. ευρώ.
-Περισσότεροι από 500.000 δεν πλήρωσαν το Ειδικό τέλος και πλέον έχουν αναλάβει οι εφορίες να εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν.
- Στις 13 μεγαλύτερες ΔΟΥ τα έσοδα που εισπράττονται εντός της εφορίας παρουσίασαν αύξηση 14% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου.
- Στα 45 μεγαλύτερα τελωνεία που εισπράττουν το 65% των εσόδων, οι εισπράξεις ήταν μειωμένες 0,5% στο πεντάμηνο, ενώ μόνο στον Μήνα Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,7%.
- Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα