ΚΑΝΟΥΝ ΦΤΕΡΑ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Πετάνε γι’ άλλους Παραδείσους οι καταθέσεις. Ο «φορολογικός θησαυρός» των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία μέχρι να τεθεί σε ισχύ η πολυαναμενόμενη ελληνοελβετική συμφωνία, μπορεί να έχει κάνει φτερά. Και αυτό γιατί χρόνος… υπάρχει, και μάλιστα πολύς.

Του Γιώργου Κιτσή

Όπως προβλέπεται από τις αντίστοιχες συμφωνίες της Ελβετίας με την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πρότυπο και για τα της χώρας μας, οι καταθέτες έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα μεταφέρουν τα χρήματά τους από

τις ελβετικές τράπεζες σε άλλους… παραδείσους μέχρι και τις 31 Μαΐου 2013.

Στα επίσημα κείμενα αναφέρεται ρητά οι γερμανοί και οι βρετανοί κάτοχοι ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών θα πρέπει μέσα σε 5 μήνες από τον Ιανουάριο του 2013, οπότε τίθενται σε ισχύ οι συμφωνίες, να επιλέξουν μία από τις τρεις ακόλουθες «λύσεις»: Να πληρώσουν εφάπαξ αναδρομικό φόρο επί των καταθέσεων και ετήσιο φόρο επί των τόκων διατηρώντας ταυτόχρονα την ανωνυμία τους, να κοινοποιηθούν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους στις φορολογικές αρχές των χωρών τους, ή, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με καμία από τις προηγούμενες δύο επιλογές, να πάρουν τις καταθέσεις τους και να φύγουν. Σημειώνεται ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας θα παρέχει συγκεντρωτικά στοιχεία για το κλείσιμο των λογαριασμών.

«Αν οι πελάτες αποφασίσουν να μην επωφεληθούν από αυτή την ευεργετική λύση (σ.σ. να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες καταβάλλοντας τους προαναφερθέντες φόρους ή να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία τους) τότε θα πρέπει να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την Ελβετία μέχρι τις 31 Μαΐου 2013», αναφέρεται στην ελβετογερμανική και στην ελβετοβρετανική συμφωνία για την φορολόγηση των κρυφών καταθέσεων.

Έτσι, αν κάποιος Γερμανός, ο οποίος δεν πλήρωνε φόρους για τους τόκους που ελάμβανε από τις κρυφές καταθέσεις του, επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του –και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Ελβετία- θα φορολογηθεί μέχρι και 41% επί του ύψους των καταθέσεων αναδρομικά και με 26,375% επί των τόκων που θα λαμβάνει κάθε χρόνο από το 2013 και μετά. Που σημαίνει ότι αν «έκρυβε» 100.000 ευρώ, ο εφάπαξ αναδρομικός φόρος επί των καταθέσεων θα φτάσει έως και τα 41.000 ευρώ. Επιπλέον, οι τόκοι που θα αποδίδουν τα υπόλοιπα 59.000 ευρώ που του απομένουν, ήτοι 800-1000 ευρώ ετησίως, θα εμφανίζονται μειωμένα κατά 200-250 ευρώ λόγω της φορολόγησης.

Όπως αναφέρουν πηγές με βαθιά γνώση του ζητήματος, η υψηλή φορολόγηση αναμένεται από 1 Ιανουαρίου 2013 -ή και νωρίτερα- να προκαλέσει τεράστια διαρροή κεφαλαίων από τις ελβετικές τράπεζες προς Σιγκαπούρη, νησιά Μάρσαλ και άλλους προορισμούς όπου δεν θα είναι σε ισχύ οι εν λόγω συμφωνίες. Επιπλέον τονίζουν ότι δεν αποκλείεται οι ελβετικές τράπεζες να προσφέρουν σε μεγαλοκαταθέτες τους αυτού του είδους τις υπηρεσίες μεταφοράς κεφαλαίων προς θυγατρικές τους με έδρα άλλα κράτη, όπου δεν θα ισχύουν οι εν λόγω συμφωνίες, ώστε να μην τους χάσουν εντελώς από πελάτες

Keywords
Τυχαία Θέματα