Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!

Ήρθε η ώρα της Ελλάδας να.. στηρίξει την Ισπανία.   Όσο και αν ακούγεται απίστευτο η χώρα μας που στέκεται στα πόδια της με τα «δεκανίκια» των Ευρωπαίων καλείται να λάβει μέρος στην διάσωση των ισπανικών τραπεζών!! Συνεχίζεται «ο εκβιασμός» με το 1δισ. και την επόμενη δόση.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα αναμένεται να λάβει το εναπομείναν  1 δισ.  ευρώ

από την δόση του Μαΐου το οποίο αν και το δικαιούται η Ελλάδα, παρέμεινε εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων τα ταμεία του EFSF. Η Αθήνα όμως με το που θα βάλει στα ταμεία της αυτό το ποσό θα κληθεί να επιστρέψει χρήματα στο EFSF που αντιστοιχούν στο μερίδιο που πρέπει να καταβάλει στο «πακέτο» ενίσχυσης των ισπανικών τραπεζών.

Έτσι, αν και τα ταμειακά διαθέσιμα της  «στραγγίζουν»  και η χώρα δεν έχει για να πληρώσει -μεταξύ πολλών άλλων- τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στην Ευρώπη αναγκάζει και την Αθήνα  να .. εισφέρει στο «κοινό ταμείο» του EFSF.

Υπό κανονικές συνθήκες, η επόμενη κυβέρνηση θα υπολόγιζε να εισπράξει έως τις 30 Ιουνίου το υπόλοιπο του 1 δισ. ευρώ από την δόση του Μαΐου για να το ρίξει σε τρέχουσες ανάγκες.. Μετά τις αποφάσεις για διάσωση της Ισπανίας οι σχεδιασμοί δεν αποκλείεται να ανατραπούν.. Θα πρέπει πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι με φόντο τα άδεια ελληνικά ταμεία η νέα Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «τρενάρει» την καταβολή του μεριδίου της στο EFSF, ώστε να έχει εγκριθεί πρώτα η επόμενη δόση των δανείων, ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, ζητούμενο παραμένει αν τελικώς θα δοθεί μετεκλογικά και έως τέλους του μηνός, όπως είναι συμφωνημένο, αυτό το «περίφημο» 1 δισ. ευρώ.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών λένε πως για το συγκεκριμένο ποσό έχουν πέσει οι υπογραφές με τους Ευρωπαίους εταίρους και σε κάθε περίπτωση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Από την άλλη, οι πιέσεις της Γερμανίας μπορεί να ενταθούν και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί  το «πάγωμα» της εκταμίευσης του 1 δισ.ευρώ που θα βοηθούσε στην κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας. Η απόφαση μάλιστα πρέπει να ληφθεί επισήμως στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, λίγες μέρες δηλαδή μετά τις εκλογές.

Και έτσι όμως, στον αέρα μένει εκ των πραγμάτων η επόμενη δόση του Ιουνίου των 4,2 δισ. ευρώ αφού αν δεν εκλεγεί Κυβέρνηση που να έχει έναν μίνιμουμ δίαυλο επικοινωνίας με την τρόικα τότε η αξιολόγηση του προγράμματος και κατ΄ επέκταση η εκταμίευση θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα