Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος δοκιμάζει μέρα με την ημέρα η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια για οικονομία στην κατανάλωση αερίου. 

Του Θοδωρή Παναγούλη

Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στην Αθήνα πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου, το ηλεκτρικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί υπό καλοκαιρινές συνθήκες, χωρίς όμως να έχει «άνεση» καθώς είναι γνωστό

ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά, το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε πρόβλημα εφοδιασμού με αέριο. Και τούτο διότι πολλές μονάδες δουλεύουν με αέριο και συνεπώς όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ρεύματος μπαίνουν κι αυτές υποχρεωτικά σε λειτουργία και μεγαλώνουν την εξάρτησή μας από τους Ρώσους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν ούτε μια μέρα καθυστέρηση πληρωμών για το αέριο που μας προμηθεύουν.

Ο καύσωνας πάντως είχε ήδη τις συνέπειές του. Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες η ζήτηση έφτασε χθες τα 8000 MW, στην «αιχμή» του μεσημεριού.

Σε λειτουργία μπήκαν, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πλην της Καρδιάς 1 και της δεύτερης μονάδας του Αμύνταιου. Διαθέσιμες ήταν επίσης όλες οι μονάδες των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών (Θεσσαλονίκη και Θίσβη, της Elpedison, Protergia και Αλουμίνιο του ομίλου Μυτιληναίος και Korinthos Power των ομίλων Μυτιληναίος και Motor Oil).

Στο σύνολό τους δούλεψαν και οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Τέλος ακόμη και στις ώρες αιχμής η παραγωγή των ΑΠΕ κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 180 MW.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη και η μέση ημερήσια Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή η τιμή με την οποία προμηθεύονται ρεύμα οι λιανέμποροι. Έφτασε στα 71 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν στις πρώτες μέρες του Ιουνίου, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης αλλά και της μη συμμετοχής των μονάδων αερίου της ΔΕΗ στην αγορά, είχε πέσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ακόμη και κάτω από τα 40 ευρώ (μέση ημερήσια ΟΤΣ).

Keywords
Τυχαία Θέματα