ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ -ΣΩΣΙΒΙΟ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΝΕΡΓΟΥ

Μία σημαντική απόφαση  που δικαιώνει εκατό τοις εκατό έναν 33χρονο άνεργο δανειολήπτη, ορίζοντας μηδενικές καταβολές για όσο  διαρκεί η δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο της Νίκαιας.

Το Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμόν 39/2012  έκανε δεκτή την αίτηση του 33χρονου για υπαγωγή στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών  και κούρεψε  τις οφειλές του, που συνολικά ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ,  προσδιορίζοντας  μηδενικές  καταβολές , τουλάχιστον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση την 1η Μαρτίου 2013 θα  ξαναδικαστεί η υπόθεσή του

και όπως επισημαίνει ο δικηγόρος του 33χρονου Πάρης Αναστασάκος «Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα του για την επόμενη τετραετία, ο αιτών θα απαλλαγεί από το σύνολο των οφειλών, που σύμφωνα με τον νόμο θα διαγραφούν οριστικά».

Πρόκειται, όπως συμπληρώνει ο κ. Αναστασάκος για μία δικαστική απόφαση, που δίνει ελπίδα  σε κάθε υπερχρεωμένο δανειολήπτη, καθώς το δικαστήριο μεταξύ άλλων αναγνώρισε ότι:

- Ο αιτών είχε από το έτος 2011 χαμηλά εισοδήματα, τα οποία μετά βίας επαρκούσαν για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών του, συνυπολογιζομένων των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχε και των αυξημένων ιατρικών εξόδων.

- Μετά την απόλυσή του καθίσταται προβληματική ακόμη και η επιβίωσή του, τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η ζωή του, με δεδομένη την εύθραυστη υγεία του, χωρίς η οικονομική του κατάσταση να παρουσιάζει προοπτική βελτίωσης στο άμεσο μέλλον, λόγω της γενικότερης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

- Ακόμη και  αν οριστούν μηνιαίες καταβολές, της τάξεως του ποσού των 50 , είναι μεγάλη η πιθανότητα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σ’ αυτές. Για αυτό και όρισε ότι για οκτώ μήνες, δεν υποχρεούται να καταβάλει τίποτε  μέχρι την επανεξέταση της υπόθεσης από το ίδιο Δικαστήριο, για τυχόν αλλαγές στα οικονομικά του δεδομένα.

- Υπεύθυνες για τον υπερβολικό δανεισμό του οφειλέτη ήταν και όλες οι τράπεζες, που προέβησαν σε κακό υπολογισμό των οικονομικών δυνατοτήτων του πιστούχου, μολονότι διέθεταν διατραπεζικά συστήματα και μηχανογραφική επικοινωνία για να ελέγξουν την πιστοληπτική του ικανότητα, ενώ ο δανειολήπτης δεν ενήργησε δολίως.

- Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θεσπίστηκε κυρίως για περιπτώσεις σαν του οφειλέτη, ο οποίος χωρίς δικό του δόλο περιήλθε σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του.

Keywords
Αναζητήσεις
παρης αναστασακος, αναστασακοσ παρης δικηγοροσ
Τυχαία Θέματα