ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ …ΑΜΜΟ

Καλοκαιρινές εικόνες ερωτικών περιπετειών στην παραλία ανατρέπουν οι γυναικολόγοι, που εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο μολύνσεων όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και προφυλάξεις.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Παγίδες για τη γυναικεία υγεία κρύβουν ακόμη και οι πιο απλές ή …περίπλοκες δραστηριότητες στην παραλία, προειδοποιούν οι γυναικολόγοι, που συστήνουν σεξ και παιχνίδια στην άμμο αλλά με προφυλάξεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των γυναικολογικών μολύνσεων, με τους κινδύνους να απειλούν μακροπρόθεσμα την υγεία των γυναικών. Πρόκειται για μολύνσεις

που προκύπτουν, όχι μόνο από ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφύλαξη, αλλά και από την έκθεση στην άμμο, τη θάλασσα, την πισίνα ακόμη και από βρεγμένη πετσέτα, όπως επισημαίνει και ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Στέφανος Χανδακάς.

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, γίνονται αντιληπτές εβδομάδες ή και μήνες αργότερα από την έκθεση. Το σεξ, χωρίς προφύλαξη, από ένα νέο ή ευκαιριακό σύντροφο πέρα από μια ανεπιθύμητη κύηση, μπορεί να οδηγήσει  σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια σύφιλη, γονόρροια, έρπητα, βλεννόρροια, ακόμη και AIDS και ηπατίτιδες.

Οι γυναικολόγοι συστήνουν την άμεση αντικατάσταση ενός βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό ή με εσώρουχο, πάντα βαμβακερό, ενώ οι γυναίκες δεν θα πρέπει να κάθονται απευθείας στην άμμο, όλα αυτά για την αποφυγή των κολπίτιδων. Οι κολπίτιδα εκδηλώνεται με αυξημένα κολπικά υγρά, κνησμό, ερεθισμό ή πρήξιμο.

Απαραίτητη είναι η συχνή κατανάλωση νερού, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση,  την οποία μάλιστα ενισχύει η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από την εφίδρωση. Κι αυτό γιατί η αφυδάτωση και συνεπώς η μειωμένη αποβολή ούρων ευνοεί την ουρολοίμωξη, στην αποφυγή της οποίας συμβάλλει και τήρηση των παραπάνω κανόνων υγιεινής. Τα συμπτώματα μίας ουρολοίμωξης είναι ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση, πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού.

Keywords
Τυχαία Θέματα