ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NEW DEAL

Περικοπές από παντού, ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσει ΑΕΙ, ΤΕΙ, δικαστηρίων ακόμη και νοσοκομείων στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας ενόψει τρόικας. Δεν συναντά τους εκπροσώπους των δανειστών ο Πρωθυπουργός.

Αντιμέτωπη με τον εκβιασμό της τρόικας για πάγωμα των επόμενων δόσεων και, άρα, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή

βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός καλείται να διαχειρισθεί μία μείζονα κρίση καθώς τα μηνύματα ξένων ηγετών για εξάντληση της υπομονής έναντι της Ελλάδας εντείνονται, όπως και τα σενάρια που βλέπουν ελληνική χρεοκοπία άμεσα.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς την εκταμίευση της προσεχούς δόσης και χωρίς την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις ρευστότητας, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με την ασφυξία και την κατάρρευση. Πολλά κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν ήδη δραματικούς τόνους στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, ενώ δεν λείπουν οι αιχμηρές αναφορές σε υπουργούς που κάνουν τον ανήξερο έναντι του αιτήματος για περικοπές.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταθέσει προς έγκριση ένα πρόγραμμα ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι υστερήσεις αλλά και η επίδραση της ύφεσης, το Μαξίμου αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα προς υπουργούς να συνδράμουν στην προσπάθεια.

Μείζον ζήτημα ωστόσο παραμένει ο τρόπος διαχείρισης των νέων μέτρων και η επίδραση που αυτά θα έχουν στη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος. Παρά τη συναίνεση που καταδεικνύεται στις συναντήσεις των τριών αρχηγών, τα νέα μέτρα όπως οι καταργήσεις πανεπιστημίων, νοσοκομείων κ.α. αλλά και η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις ύψους 2.200 ευρώ αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές των βουλευτών. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι θεωρούν ότι θα αρχίσει πολύ σύντομα να δημιουργείται νέα ομάδα ανεξαρτήτων – παραιτηθέντων ή διαγραφέντων από τα κόμματά τους – στη Βουλή.

«Ζούμε τη δική μας Μεγάλη Ύφεση»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρομοίασε χθες στον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, την ελληνική κατάσταση με αυτή που βίωσαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. «Διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης και όλα αυτά ανασύρουν τις πικρές μνήμες της Μεγάλης Ύφεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι ακριβώς αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα: τη δική μας εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, που ζήσατε εσείς» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι είναι γνωστά από τη δεκαετία του τριάντα (με το New Deal του Ρούζβελτ) όλα όσα πρέπει να γίνουν για την υπέρβαση της κρίσης. «Από τη δεκαετία του τριάντα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τα προβλήματα της οικονομίας: να επανακάμψουμε, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επανανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά της χώρας μας». Το πρόβλημα, ωστόσο, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι ότι το New Deal του Ρούζβελτ είχε ως βασικό του στοιχείο την εμπλοκή του κράτους στην οικονομία, την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Τίποτε εξ αυτών δεν βρίσκεται, σήμερα

Keywords
Τυχαία Θέματα