ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ… ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΛΛΕΣ

Χαμένη στο τούνελ μοιάζει η ελληνική οικονομία: Η μαύρη τρύπα της φετινής χρονιάς διευρύνεται απαιτώντας και νέα μέτρα (!!), ενώ και το πακέτο της επόμενης διετίας αδυνατεί να «κλείσει» καθώς κάποιοι υπουργοί παίζουν «κρυφτούλι». Τα «σκληρά» μέτρα όμως έχουν «κλειδώσει» και μένει σήμερα να γίνουν προτάσεις για ακόμη 3,6 δισ. ευρώ. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να υπάρξουν φέτος αποκλίσεις της τάξης των 3 – 4 δισ.

 ευρώ, στον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει να κλείσουν με επιπλέον μέτρα! Ειδικότερα:

• Νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση, ίσως και πάνω από το 7% φέτος (έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,7%), η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες στους στόχους είσπραξη των εσόδων και στην προσπάθεια συγκράτησης του δημοσίου ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί (το ειδικό τέλος ακίνητων, η εξίσωση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης και οι μειώσεις 10% – 20% στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου) μπορεί να μην σταθούν αρκετά για αν καλύψουν τις αστοχίες του προϋπολογισμού

• Για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει καταλήξει σε περικοπές δαπανών ύψους 8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 11,6 που απαιτεί η Τρόικα και για να βρεθούν τα υπόλοιπα θα χρειαστεί ένας άθλος καθώς όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών «κάποιοι υπουργοί κάνουν πως… δεν καταλαβαίνουν»

Tο προσχέδιο για την εξοικονόμηση 11,6 για την διετία 2013 -2014 βρίσκεται σε τελικό στάδιο, και σήμερα αναμένεται να κλειδώσουν προτάσεις για τα υπόλοιπα 3,6 δισ ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να καλυφθεί το κενό εξετάζονται προτάσεις όπως:

• Εξορθολογισμός των προνοιακών μεταβιβάσεων με στόχο τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές να δίνονται με καλύτερη στόχευσης τους στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται σχέδιο για παροχή βοηθήματος ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα..

• Αύξηση στις ώρες διδασκαλίας των 150.0000 εκπαιδευτικών, ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε περιορισμό των απαιτούμενων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών

• Αξιοποίηση ιδιωτών στην λειτουργία των εφοριών και των πολεοδομιών της χώρας. Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «οι ορκωτοί λογιστές θα αναλάβουν δουλειές της Εφορίας, οι πολιτικοί μηχανικοί δουλειές της Πολεοδομίας, τα ιδιωτικά συνεργεία τις δουλειές των ΚΤΕΟ»

• Κλείσιμο φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός από τα λουκέτα σε θυγατρικές, επιστρατεύονται και λύσεις που αφορούν την κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις 60.000.000 ευρώ. Παρομοίως, 10.000.000 ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές.

• Παρεμβάσεις στην Υγεία. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με χαμηλή πληρότητα, αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα