Το boost που χρειάζεται η ζυγαριά για να ξεκολλήσει λίγο πριν το καλοκαίρι

14:04 10/6/2022 - Πηγή: iPop

Όταν ξεκινάμε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, αρχικά τα κιλά φεύγουν γρήγορα. Η μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε με την τροφή έχει ως αποτέλεσμα να μεταβολίζεται λίπος αλλά και περισσότερο γλυκογόνο από τους μύες και το ήπαρ και μαζί με αυτό να χάνεται και αρκετό νερό. Τότε, η απώλεια κιλών είναι θεαματική.

Γράφει η Μουγκρίδου Μαρίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Όσο προχωρούμε με την προσπάθειά μας, συνεχίζουμε να χάνουμε λίπος και μικρό μέρος μυϊκού ιστού και αδυνατίζουμε. Πολλές φορές, όμως, βρισκόμαστε σε ένα

σημείο στο οποίο τα κιλά σταθεροποιούνται. Μπορεί να συνεχίζουμε την άσκηση και τη σωστή διατροφή, όμως, η ζυγαριά φαίνεται να έχει «κολλήσει» και να μην κατεβαίνει άλλο.

Αυτό το σημείο ονομάζεται πλατό και είναι πολύ συνηθισμένο σε μία προσπάθεια αδυνατίσματος.

Ας δούμε τι χρειάζεται να γνωρίζουμε ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιου είδους κόλλημα στα κιλά μας πώς μπορούμε να δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται η ζυγαριά μας λίγο πριν το καλοκαίρι.

Πώς εξηγείται το «κόλλημα» στην απώλεια βάρους;

Μονότονες, στερητικές δίαιτες: Πολλές φορές ξεκινάμε στερητικές, μονότονες δίαιτες με σκοπό να χάσουμε γρηγορότερα τα επιπλέον κιλά που μας ταλαιπωρούν. Στην πορεία, όμως, μπορεί να βαρεθούμε ή να κουραστούμε. Σε εκείνο το σημείο ξεκινάμε να «κλέβουμε» μικρές μπουκιές νοστιμιάς ή, ακόμα χειρότερα, μπορεί να χαλάσουμε για μία ημέρα τη δίαιτα, τρώγοντας πολύ και ξεκινάμε πάλι την επομένη. Το αποτέλεσμα είναι όλη την εβδομάδα να προσπαθούμε να χάσουμε το κιλό που πήραμε και πάλι από την αρχή, οπότε το βάρος μένει σταθερό.

Δεν είναι όλες οι τροφές ίδιες: Για να χάσουμε βάρος είναι σημαντικό να παίρνουμε από το φαγητό λιγότερη ενέργεια από αυτή που ξοδεύουμε. Το τι τρώμε είναι, επίσης, σημαντικό. Οι επεξεργασμένες τροφές είναι λιγότερο θρεπτικές και μας χορταίνουν για μικρότερο διάστημα από τις λιγότερο επεξεργασμένες. Για παράδειγμα, 1 φρούτο, μία χούφτα ξηροί καρποί ή 1 φέτα πολύσπορο ψωμί θα μας καλύψουν περισσότερη ώρα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο από 1 κουταλιά μαρμελάδα, 1 κουταλιά βούτυρο ξηρών καρπών ή 1 μικρό κεκάκι αντίστοιχα.

Η έλλειψη ύπνου: Ακόμα, όμως, και όταν όλα τα παραπάνω τα έχουμε υπό έλεγχο, η έλλειψη ύπνου και το στρες μπορούν να βραχυκυκλώσουν την προσπάθειά μας για να χάσουμε βάρος. Όχι μόνο γιατί συχνά όταν νυστάζουμε ή αγχωνόμαστε, τρώμε κάτι παραπάνω «για να πάρουμε δύναμη» αλλά και γιατί ο κουρασμένος ή αγχωμένος οργανισμός παράγει ορμόνες και νευροπεπτίδια του στρες που σαμποτάρουν την κινητοποίηση του λίπους στον οργανισμό.

Όταν ο οργανισμός αντιστέκεται: Πολλές φορές μπορεί να σταματήσουμε να χάνουμε ακόμα και αν συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με την ίδια συνέπεια. Αυτό συμβαίνει διότι ο ίδιος ο οργανισμός σαμποτάρει την απώλεια βάρους. Ο οργανισμός μας επιζητά πάντα τη σταθερότητα. Η ιδιότητα αυτή λέγεται ομοιόσταση και είναι σημαντική για την επιβίωσή μας. Η απώλεια των κιλών που έχει συμβεί, εκπυρσοκροτεί μεταβολικά μονοπάτια στον οργανισμό, με σκοπό να επανέλθει η σταθερότητα στο βάρος. Ο οργανισμός μας δε γνωρίζει αν η απώλεια κιλών είναι ηθελημένη ή αν συμβαίνει ακούσια, είτε λόγω έλλειψης τροφής είτε λόγω ασθενείας και προσπαθεί να την αντισταθμίσει. Αυτό γίνεται με πρωταγωνιστή τον εγκέφαλο και μεσολαβητές διάφορα νευροπεπτίδια και ορμόνες (πχ. λεπτίνη, γκρελίνη, ινσουλίνη κα.). Έτσι, τα περισσότερα όργανα του σώματός μας συμμετέχουν: ο εγκέφαλος, το έντερο, οι μύες και το ήπαρ μας.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην δίαιτα

«Δεν πειράζει, μια μπουκίτσα παραπάνω είναι!»

Είναι πολύ πιθανό μετά από κάποιους μήνες διατροφής, ακόμα κι αν είναι καλά σχεδιασμένη και ισορροπημένη, να έχουμε χάσει λίγο τον ενθουσιασμό που είχαμε στην αρχή της προσπάθειάς μας και να είμαστε λιγότερο συνεπείς στο πρόγραμμά μας και τους στόχους που έχουμε βάλει. Μπορεί να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του φαγητού στο πιάτο μας ή να χάνουμε πού και πού τη γυμναστική μας. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να “σαμποτάρουν” την προσπάθειά μας.

«Γυμνάζομαι πολύ άρα μπορώ να φάω»

Ξεκινώντας μία προσπάθεια να χάσουμε βάρος, όλοι ξέρουμε ότι καλό είναι, ταυτόχρονα με την προσεκτική διατροφή, να γυμναζόμαστε. Καμιά φορά, όμως, μπορεί να σκεφτεί κανείς και κάπως διαφορετικά: «θα γυμναστώ για να μπορώ να φάω» ή «γυμνάστηκα πολύ και τώρα πεινάω». Πολύ γρήγορα, όμως, θα δούμε ότι τρώγοντας παραπάνω, ακόμα κι αν γυμναζόμαστε αρκετά, η ζυγαριά δε θα μας κάνει τη χάρη.

«Κάνω δίαιτα, δε χρειάζεται η γυμναστική»

Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε, αν δεν κινούμαστε καθόλου. Με την έλλειψη της κίνησης στην καθημερινότητά μας, η προσπάθεια να χάσουμε κιλά, δύσκολα στέφεται με επιτυχία και η ζυγαριά παραμένει σύντομα σταθερή, ακόμα και αν για ένα διάστημα στην αρχή είχαμε καταφέρει να χάσουμε λίγο βάρος. Ειδικότερα η άσκηση με βάρη συμβάλλει στη μείωση της απώλειας των μυών που φυσιολογικά συμβαίνει κατά το αδυνάτισμα, με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό μας.

«Να τσιμπήσω κάτι…»

Το τσιμπολόγημα είναι μία από τις βασικότερες αιτίες που δε χάνουμε βάρος. Όλοι ξέρουμε τι εστί τσιμπολόγημα… Ενώ περνάς από την κουζίνα, τσιμπάς ένα παξιμαδάκι την ώρα που μπορεί να μαζεύεις τα πιάτα ή ενώ δουλεύεις, αδειάζεις σιγά-σιγά το μπολάκι με τα αμύγδαλα. Κάπως έτσι, όμως, οι θερμίδες μαζεύονται και το αποτέλεσμα είναι να μη χάνουμε βάρος, ακόμα και αν τα γεύματά μας είναι προσεγμένα και ελαφριά.

Freepik

«Να πιώ κάτι για να ξεδιψάσω»

Οι πιο ύπουλες και κρυφές θερμίδες είναι αυτές που μπορεί να περιέχονται σε ένα ποτήρι. Αναψυκτικά, κοκτέιλς, καφέδες-υπερπαραγωγή με σιρόπια, χυμοί συσκευασμένοι, ή και φυσικοί ακόμα, παγωμένο τσάι κλπ συνήθως περιέχουν αρκετή ζάχαρη. Και το χειρότερο; Δε μας χορταίνουν καθόλου! Επιπλέον θερμίδες και ζάχαρη που καταστρέφουν εντελώς και τόσο άδικα την προσπάθειά μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να χάνουμε κιλά αποφεύγοντας τα λάθη που κάνουμε στη δίαιτα;

Ελέγχουμε την προσπάθειά μας, καταγράφοντας πόση άσκηση κάνουμε και τι τρώμε. Προσέχουμε τις μερίδες μας, αποφεύγοντας τις μεγάλες ποσότητες.Επαναπροσδιορίζουμε το στόχο μας. Αν βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ή έχουμε χάσει πολλά κιλά, μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο τους στόχους μας. Ωστόσο, δεν αρχίσουμε να τρώμε χωρίς μέτρο! Μπορούμε να απολαύσουμε τα κεκτημένα μας, δίνοντας στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να αποκτήσει μία νέα ισορροπία.Εντείνουμε τις προσπάθειές μας και με τη βοήθεια ειδικού επανεκτιμούμε τις θερμιδικές μας ανάγκες, για να καθορίσουμε ένα νέο πλάνο διατροφής και άσκησης κατάλληλο για εμάς. Σταματάμε το τσιμπολόγημα ΤΩΡΑ! Αν έχουμε πεινάσει, ενώ έχουμε κάνει το γεύμα μας, είναι καλύτερα να κάνουμε ένα μικρογεύμα ακόμα, αλλά καθιστοί και συνειδητοποιημένοι. Όχι να τσιμπάμε κάτι κάθε φορά που μπαινοβγαίνουμε στην κουζίνα.Διαφοροποιούμε την άσκηση που κάναμε ως τώρα και ξεκινάμε ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, ώστε να υποστηρίξουμε το μυϊκό μας ιστό. Προσαρμόζουμε τη διατροφή μας, ώστε να ταιριάζει περισσότερο στο νέο μας εαυτό αλλά και στην καθημερινότητά μας. Μειώνουμε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αυξάνουμε την ποικιλία στα λαχανικά. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ποσότητα και συχνότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται να καταναλώσουμε εξαρτάται από το σώμα μας, την ηλικία, το φύλο μας και την άσκηση που κάνουμε. Ταυτόχρονα, μειώνουμε τα trans λιπαρά και προσπαθούμε να αυξήσουμε τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Πάνω απ’ όλα λέμε «Όχι» σε ξεσπάσματα και απογοήτευση. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά και μπορούμε να πάμε και παρακάτω. Δεν απογοητευόμαστε και κυρίως δεν αρχίζουμε να τρώμε ακατάσχετα, διότι θα καταστρέψουμε ό,τι πετύχαμε έως τώρα. Ούτε, φυσικά, καταφεύγουμε σε κινήσεις πανικού με δίαιτες express γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιτείνουμε το πρόβλημα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το boost που χρειάζεται η ζυγαριά για να ξεκολλήσει λίγο πριν το καλοκαίρι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα