Πώς μας επηρεάζει μία νύχτα χωρίς ύπνο, σύμφωνα με νέα έρευνα

12:25 10/11/2019 - Πηγή: iPop

Ο τρόπος που μας επηρεάζει μία νύχτα χωρίς ύπνο είναι αυτός που όλοι θα φανταζόμασταν κι αυτός που όλοι θα έπρεπε να έχουμε στον νου τις ημέρες που αναρωτιόμαστε τι φταίει και τίποτα δεν πάει καλά.

Ξέρεις ότι έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ όταν νιώθεις ήρεμη, ξεκούραστη και γεμάτη ενέργεια να κάνεις όλα όσα μπορεί να παρουσιαστούν την επόμενη μέρα. Αντίθετα, ξέρεις ότι δεν έχεις κοιμηθεί καλά όταν είσαι μες στα νεύρα, τα μάτια σου κλείνουν και αγχώνεσαι

για το παραμικρό.

Οι ερευνητές του U.C. Berkeley μας δίνουν μια αρκετά λογική εξήγηση γιατί νιώθουμε τόσο καλά μετά από μία νύχτα καλού ύπνου. Συγκεκριμένα, οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι ο βαθύς ύπνος μπορεί να ηρεμήσει και να ξεκουράσει ένα αγχωμένο μυαλό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους είναι να κοιμηθούμε βαθιά.

Για να μελετήσουν τον ρόλο που διαδραματίζει ο ύπνος στην εκδήλωση του άγχους, οι μελετητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων. Αρχικά, εξέτασαν τον εγκέφαλο 18 νεαρών ενηλίκων την ώρα που αυτοί παρακολουθούσαν βιντεοκλίπ που προκαλούσαν άγχος.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα συγκεκριμένα βιντεοκλίπ μετά από μία νύχτα που είχαν κοιμηθεί καλά και μετά από μία νύχτα που είχαν κοιμηθεί λιγότερο καλά. Καθένας από αυτούς συμπλήρωσε στη συνέχεια ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο αγχωμένοι ήταν μετά το clip που είδαν.

Μετά από μία νύχτα χωρίς ύπνο, οι ακτινογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν ένα shutdown στον προμετωπιαίο φλοιό, το μέρος του εγκεφάλου που διατηρεί τα επίπεδα του άγχους υπό έλεγχο. Αντίθετα, μετά από ένα βράδυ καλού ύπνου, τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων είχαν μειωθεί δραστικά!

Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα όταν επανέλαβαν το ίδιο πείραμα σε άλλους 30 συμμετέχοντες. Μία νύχτα χωρίς ύπνο αύξησε τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων κατά 30%, ενώ μετά από έναν βαθύ ύπνο τα συναισθήματα ήταν πιο σταθεροποιημένα και τα συμπτώματα του στρες και του άγχους μειωμένα.

Διάβασε ακόμη:

Οι ώρες που περνάς στα social media είναι ο λόγος που δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ!

Photo: Unsplash/@maxime caron

Το άρθρο Πώς μας επηρεάζει μία νύχτα χωρίς ύπνο, σύμφωνα με νέα έρευνα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα