Οι τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με έρευνες

12:31 4/12/2019 - Πηγή: iPop

Ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας ακόμη κι αν υπάρχει γενετικός κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA. O κίνδυνος της άνοιας μπορεί να μειωθεί σημαντικά και οι επιστήμονες μας λένε τους τρόπους. 

Η εν λόγω μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα από 196.383 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω. Από αυτό το δείγμα, οι ερευνητές ανίχνευσαν 1.769 περιπτώσεις άνοιας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 8 ετών.

Τι

είναι αυτό που βρήκαν; Οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο και δυσμενείς τρόπους ζωής είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια έναντι αυτών με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και ευνοϊκό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά 32% χαμηλότερος σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο αν είχαν ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σε σύγκριση με εκείνους με ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν την άνοια λόγω της γενετικής. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει πως αυτό δεν ισχύει και σου λέει τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις σημαντικά τις πιθανότητες.

Τι είναι αυτό που πρέπει να αποφύγεις;

Οι επιστήμονες εξέτασαν τέσσερα κύρια σημάδια ενός υγιούς και μη τρόπου ζωής. Εκείνοι που ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια μη υγιεινή διατροφή υψηλότερη σε ζάχαρη και αλάτι, δεν συμμετείχαν σε τακτική σωματική άσκηση και κάπνιζαν.

Μια μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017 επισήμανε ακόμη ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγεις: Τεχνητά γλυκαντικά.

Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αναψυκτικού ημερησίως συνδέθηκε με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα την εβδομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Stroke.”

Την ίδια στιγμή οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της άνοιας και των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαρμάκων κατά τη νόσου του Πάρκινσον, κατά της επιληψίας.

Ο διαβήτης και η κατάθλιψη συνδέονται με την άνοια!

Έτσι, ακόμη κι αν έχεις μια γενετική προδιάθεση να αναπτύξεις άνοια, αν ακολουθείς μια σωστή διατροφή, αποφεύγεις τα φάρμακα, τα αναψυκτικά, το κάπνισμα και γυμνάζεσαι, τότε μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξεις τη νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Όσοι κάνουν αυτό το επάγγελμα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άνοια

Photo: Hey Paul Studios/ flickr.com

Το άρθρο Οι τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με έρευνες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα