Οι 4 φράσεις που λέμε στα παιδιά και δεν θα έπρεπε!

14:58 28/2/2020 - Πηγή: iPop

Όταν μιλάμε στα παιδιά μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς κάθε μας φράση μπορεί να το επηρεάσει θετικά ή αρνητικά. Από μια συζήτηση με τα παιδιά θα πρέπει να λείπουν αυτές οι 4 φράσεις. 

Κανένας γονιός δεν ξέρει πως ακριβώς να μεγαλώσει το παιδί του και φυσικά, επειδή είναι άνθρωπος κάνει λάθη. Άλλωστε δεν υπάρχουν κανόνες που αν ακολουθείς κατά γράμμα σε κάνουν καλό γονιό και μεγαλώνεις ένα επιτυχημένο κι ευτυχισμένο παιδί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δέχεσαι συμβουλές και φυσικά να συνεχίζεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Η συζήτηση με τα παιδιά είναι εξαιρετικά

κρίσιμη και σημαντική και πρέπει να είσαι προσεκτικός καθώς υπάρχουν ορισμένες φράσεις που δεν θα πρέπει να λες και να επαναλαμβάνεις.

Ποιες είναι αυτές;

Τέλεια που θριάμβευσες στο τεστ, είσαι τόσο έξυπνος

Ο στόχος είναι η προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα. Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να βλέπουν μόνο το αποτέλεσμα και να μη συνδέουν εκείνες τις κουκκίδες που προηγήθηκαν: η διαδικασία και όλη η προσπάθεια που καταβλήθηκε.

Ως γονέας, όμως, πρέπει να δείξεις στο παιδί σου πως οι πράξεις του και οι επιλογές που κάνει σήμερα, θα επηρεάσουν αυτό που θα συμβεί αύριο. Είναι σημαντικό να επιβραβεύεις την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. “Μπράβο που δούλεψες τόσο σκληρά”, είναι μια καλή φράση για να τον επιβραβεύσεις και να του δείξεις πως η προσπάθεια έχει περισσότερη σημασία από το αποτέλεσμα και ότι μπορεί να μην μπορούν να ελέγξουν το αποτέλεσμα αλλά μπορούν να ελέγξουν τη δουλειά που θα κάνουν.

Πώς ήταν η μέρα σου;

Σου το έλεγαν κι εσένα όταν ήσουν μικρός. Αλλά οι τόσο γενικές ερωτήσεις όπως αυτή, παράγουν απαντήσεις… μονολεκτικές. Δηλαδή, αν ρωτήσεις πως ήταν η μέρα του, πιθανότατα θα σου πει “καλά” και δεν θα σου δώσει καμία πληροφορία για το πώς νιώθει πραγματικά.

Κάνε ανοιχτές ερωτήσεις που να προωθούν τη συζήτηση, όπως “τι κάνατε σήμερα στα καλλιτεχνικά στο σχολείο;”.

Οι πιο κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει

Είχες μια καλή μέρα;

Φαίνεται αθώο αλλά στέλνει το μήνυμα στο παιδί πως θέλεις όλα να είναι εντάξει. Κι έτσι, τα παιδιά που δεν θέλουν να απογοητεύουν και να ενοχλούν τους γονείς τους, είναι πιο πιθανό να πουν “βέβαια” και να σε αφήσουν να πιστεύεις πως όλα λειτουργούν ρολόι… ακόμη κι αν δεν ισχύει!

Όπως είπαμε,  προσπάθησε να κάνεις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Αντιμετώπισέ το!

Αντί γι’ αυτό πες “σε ακούω”. Να είσαι εκεί και να τον ακούς για να έχει γνώση των συναισθημάτων του.

Με το να γνωρίζεις το πώς νιώθει το παιδί σου, δημιουργείς μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Πρέπει να ακούς το παιδί σου ακόμη κι αν αυτά που σου λέει ότι τον απασχολούν σου ακούγεται “χαζά”. Μην υποτιμάς το πώς νιώθει αλλά δείξε ότι τον καταλαβαίνεις πως είσαι πάντα εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 βήματα για να επανέλθει η ηρεμία μετά από έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί σου

Photo: Pexels

Το άρθρο Οι 4 φράσεις που λέμε στα παιδιά και δεν θα έπρεπε! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα