Αγαύη ή μέλι; Τι είναι πιο υγιεινό;

19:05 8/10/2019 - Πηγή: iPop

Γνωρίζεις ήδη ότι για να έχεις μυαλό και σώμα υγιή, θα πρέπει να προσέχεις τη διατροφή σου. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όσο το δυνατό λιγότερη ζάχαρη, η οποία ευθύνεται και για τα κιλά που παίρνεις πολύ εύκολα, αλλά και για μια σειρά από προβλήματα υγείας. Τι γίνεται, όμως, με τα φυσικά γλυκαντικά; Αγαύη ή μέλι; Τι είναι πιο υγιεινό;

Για να απαντήσουμε στο το τι απ’ τα δύο είναι πιο υγιεινό, θα πρέπει να εξετάσουμε το κάθε γλυκαντικό ξεχωριστά και στη συνέχεια να τα συγκρίνουμε.

Είναι η
αγαύη πραγματικά υγιεινή;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Η αγαύη διατίθεται στο εμπόριο ως φυσικό γλυκαντικό, όμως, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν είναι.

Το νέκταρ αγαύης είναι μια μεταποιημένη ζάχαρη. Ο χυμός από την αγαύη θερμαίνεται και επεξεργάζεται με ένζυμα για να παράγει το νέκταρ αγαύης που βλέπουμε στα καταστήματα. Αυτή η διαδικασία καταστρέφει όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά της, με αποτέλεσμα η αγαύη να μην θεωρείται υγιεινή στη μορφή που τη βρίσκουμε στην αγορά.

Ο τύπος ζάχαρης στην αγαύη δεν βοηθά επίσης. Αποτελείται από περίπου 85% φρουκτόζη και το υπόλοιπο είναι νερό. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται κυρίως από το συκώτι. Εάν το συκώτι σου δέχεται πολλή φρουκτόζη, μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη, αλλά και να οδηγήσει σε λίπος στην κοιλιά.

Στα θετικά της είναι το ότι περιέχει μικρή ποσότητα γλυκόζης, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.

Πες αντίο στη ζάχαρη και βάλε αυτές τις γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή σου.

Τι γίνεται με το μέλι;

Το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και βοηθάει με τον βήχα. Περιέχει συστατικά που κάνουν τα αντιβιοτικά να λειτουργούν ακόμα καλύτερα και μπορεί να κάνει ένα κρύωμα να περάσει γρηγορότερα.

Το μέλι περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχει. Επιπλέον, υπάρχουν ίχνη βιταμινών και μετάλλων, όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος, που το κάνουν ένα τέλειο φυσικό συστατικό.

Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάς να μετράς την ποσότητα μελιού που καταναλώνεις, καθώς εξακολουθεί να μετράει ως πρόσθετη ζάχαρη στο σώμα σου.

Unsplash/Arwin Neil BaichooΑγαύη ή μέλι;

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το μέλι είναι η πιο υγιεινή επιλογή καθώς έχει πολλές ανοσοκατασταλτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι θερμίδες της αγαύης και του μελιού είναι σχεδόν οι ίδιες, αλλά το μέλι προτιμάται καθώς είναι 100% φυσικό και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Όμως, πρέπει να δώσεις προσοχή: Δεν θα πρέπει να αντικαταστήσεις πλήρως τη ζάχαρη με μέλι, ειδικά για συνταγές, καθώς θα χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα μελιού για να πετύχεις την επιθυμητή γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη.

Αλλά σίγουρα μπορείς να τρως ένα κουταλάκι πριν κοιμηθείς για να επωφεληθείς απ’ τα οφέλη του!

Μια κουταλιά μέλι πριν τον ύπνο μπορεί να κάνει θαύματα!

Photo: Unsplash

Το άρθρο Αγαύη ή μέλι; Τι είναι πιο υγιεινό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα