Νικοτίνη: Σκοτώνει αργά και βασανιστικά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Είναι πια γνωστό πως το τσιγάρο ευθύνεται για πολύ σοβαρές ασθένειες που κοστίζουν ζωές. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως η νικοτίνη του τσιγάρου, τόσο του καπνού όσο και του ηλεκτρονικού, κάνει κακό στον εγκέφαλο σε μοριακό, κυτταρικό και οργανικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Χαράλαμπο Σιγάλα στο Κέντρο Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο

Ειδήσεων, τμήματα του εγκεφάλου των καπνιστών βρέθηκαν πολύ μικρότερα από αυτά των μη καπνιστών ενώ γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η μάθηση και η προσοχή είναι υποανάπτυκτες σε αυτούς που συνηθίζουν να καπνίζουν.

Ειδικά στους εφήβους, όπως λέει, μελέτες έχουν δείξει μειωμένες μαθησιακές επιδόσεις στους μαθητές που καπνίζουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η νικοτίνη, μέσω των πνευμόνων εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγει στον εγκέφαλο, κάνοντας ζημιά στις λειτουργίες που είναι αναγκαίες για την απόδοση στο σχολείο και γενικότερα στις υποχρεώσεις μας. Πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για τους έφηβους το τσιγάρο, σύμφωνα με τον κ.Σιγάλα, επειδή τότε «τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου βρίσκονται σε φάση διαρκούς ανασχηματισμού, όμως η έκθεση στη νικοτίνη επηρεάζει αρνητικά αυτή την αναδιάρθρωση του δικτύου και τα αποτελέσματα αυτά παραμένουν για όλη την υπόλοιπη ζωή» .

Σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο που προτιμάται από πολλούς σαν ακίνδυνο, ο κ. Σιγάλας υπογραμμίζει πως παρόλο που η πίσσα αποφεύγεται, η νικοτίνη που χαρακτηρίζει ως ναρκωτικό, υπάρχει και προκαλεί βλάβες, με την ποσότητα της έκθεσης όμως, να εξαρτάται από την ποιότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Και οι παθητικοί καπνιστές επηρεάζονται από τη νικοτίνη, τονίζει ο κ. Σιγάλας και αναφέρει πως παρά τις προειδοποιήσεις στις εγκύους, μία στις πέντε γυναίκες συνεχίζει να καπνίζει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η έκθεση των εμβρύων στη νικοτίνη είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την κακή απόδοση των εφήβων στο σχολείο, τη μειωμένη ικανότητα μάθησης και το έντονο άγχος που επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Σημαντικό είναι, πως αυτά τα παιδιά σύμφωνα με μελέτες, έχουν τάσεις προς τις ναρκωτικές ουσίες.

Το άρθρο Νικοτίνη: Σκοτώνει αργά και βασανιστικά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα