Σε έκτακτη ανάγκη η Β.Καρολίνα- Δε σταματά ο «Μάθιου»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Χίλια άτομα στην Αϊτή έχασαν τη ζωή τους. Πόλεις και χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς– τίποτα δεν έχει μείνει να τα θυμίζει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η δύναμη του τυφώνα κόστισε τη ζωή σε 23 άτομα ενώ με βάρκες και ελικόπτερα οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι προσπαθούν να σωθούν από τη στάθμη του νερού που ολοένα και ανεβαίνει. Οι πλημμύρες θα συνεχιστούν, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Ο τυφώνας Μάθιου δε φαίνεται να «αστειεύεται».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Μπαράκ Ομπάμα τη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση

του Λευκού Οίκου, μια κίνηση που θα προσφέρει σε δέκα διοικητικά διαμερίσματα κρατικά κονδύλια για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχασαν τις περιουσίες τους. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με τα ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει δημιουργώντας πολλά προβλήματα και τους κατοίκους του Λάμπερτον δίπλα στον ποταμό Λάμπερ να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια και στις ταράτσες με τους διασώστες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να τους σώσουν.

Ο κυβερνήτης της Β. Καρολίνα Πατ Μακ Κρόρι εξέφρασε στους δημοσιογράφους το φόβο του για την άνοδο του αριθμού των νεκρών και προειδοποίησε για τα δύσκολα που έρχονται. Συγκινημένος, αναφέρθηκε στη συνάντηση του με μια ηλικιωμένη γυναίκα που είδε την περιουσία της να καταστρέφεται και τώρα φιλοξενείται στο καταφύγιο: «Αυτή τη στιγμή κάθεται σε μια καφετέρια σχολείου και κλαίει και αναλογίζεται πώς θα ζήσει… Σου ραγίζει την καρδιά«.

Η Εθνική Μετεωρολογική Εταιρεία πιέζει τις Αρχές να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκκένωση των κτιρίων κοντά στον ποταμό Νόις που είναι έτοιμος να ξεχειλίσει με τεράστιες συνέπειες για την περιοχή.

Και στη Νότια Καρολίνα όμως, τα ποτάμια ξεχειλίζουν και καταστρέφουν περιουσίες. Η Νίκι Χέιλ, κυβερνήτης, ανακοίνωσε τρεις τουλάχιστον θανάτους ενώ οι Αρχές με αφορμή το θάνατο ενός ηλικιωμένου από ηλεκτροπληξία, ζήτησαν από τους κατοίκους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα καλώδια που έχουν πέσει στα νερά.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άτομα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, τη Βόρεια κα Νότια Καρολίνα και την Βιρτζίνια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Φλόριντα πήρε άδεια να μεταθέσει κατά 24 ώρες την τελευταία μέρα εγγραφής ψηφοφόρων, λόγω της καταιγίδας. Έκτακτη ανακοίνωση εκδόθηκε όμως και για τις Βερμούδες, όπου σύμφωνα με το υπεύθυνο κέντρο της Αμερικής η τροπική καταιγίδα Νικόλ, αναμένεται να φτάσει στο νησί του Ατλαντικού από μέρα σε μέρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EPA /CAITLIN PENNA

Το άρθρο Σε έκτακτη ανάγκη η Β.Καρολίνα- Δε σταματά ο «Μάθιου» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα