Το μαρτύριο «της σταγόνας» – Σε δόσεις, η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτικό των προθέσεων το χθεσινό Eurogroup που αν και στο επίπεδο των εντυπώσεων δόθηκε μια εικόνα «καλού κλίματος» στα ουσιαστικά σημεία της η χθεσινή συνεδρίαση κατέληξε με το «κούρεμα» της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις.

Πίεση για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες

Η κύρια αιτία της καθυστέρησης είναι η δυσαρέσκεια των δανειστών για τον ρυθμό αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Εξάλλου το ύψος των χρεών

του δημοσίου βρίσκεται σε δυσθεώρητο σημείο, έχοντας προσεγγίσει τα τα 6,262 δις ευρώ, με τους Ευρωπαίους να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς η μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οδηγεί σε μια παραπλανητική εικόνα για τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο λήφθηκε η απόφαση η πολυαναμενόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ να «σπάσει» σε δύο μέρη, ακυρώνοντας το «πανηγυρικό κλίμα» της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων και παρατείνοντας περαιτέρω την ασφυξία στην αγορά που αναμένει ως «μάννα εξ ουρανού» το «ζεστό» χρήμα για να βελτιωθεί έστω σε ένα βαθμό, η ψυχολογία στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup του περασμένου Μαίου δύο ήταν οι βασικές οι προϋποθέσεις για την λήψη της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Η μια αφορούσε στην εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και η δεύτερη ήταν να υπάρξει θετική εξέλιξη στην πορεία εξόφλησης των οφειλών του δημοσίου . Εδώ είναι που κόλλησε το πράγμα.

Καθώς αν και η τυπική απόφαση για την σταδιακή εξόφληση χρεών ύψους 3,5 δισ. ευρώ ελήφθη στις 23 Ιουνίου και το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου, η πραγματική διαδικασία της εξόφλησης κινήθηκε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα στο τέλος Αυγούστου να έχουν εξοφληθεί μόλις 1,4 δισ. ευρώ. Ενώ ταυτόχρονα η εν λόγω καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα στο ενδιάμεσο διάστημα να δημιουργηθούν νέα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα οι δανειστές να απαιτούν τώρα, την κατάθεση νέων στοιχεία ώστε να απελευθερώσουν το δεύτερο μισό της υποδόσης των 2, 8 δισ. ευρώ.

Το μόνο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση είναι πως στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους οι δανειακές υποχρεώσεις του κράτους, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα , άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση τους. Ωστόσο η καθυστέρηση της εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αγορά, ενώ συνιστά επιπλέον τροχοπέδη για την συνεπακόλουθη εξόφληση των χρεών των ιδιωτών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Το άρθρο Το μαρτύριο «της σταγόνας» – Σε δόσεις, η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα