Κόντρα Κυβέρνησης - ΔΗΣΥ για συμβούλους του ΠτΔ - «Επιλεκτική ευαισθησία»

Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται μέσα από ανεδαφικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις απαντά στον ΔΗΣΥ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ό,τι αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης στοιχείων των συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών, επικρίνοντας παράλληλα την «Πινδάρου» για επιλεκτική ευαισθησία.

Σε γραπτή του δήλωση ο ΚΕ αναφέρει πως μόνο έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «έκπληξη η οποία οφείλεται

αφενός στο γεγονός ότι, ήδη, από τις 17 Ιουνίου 2024 η σχετική λίστα, με πλήρη ονοματεπώνυμα, έχει κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρόλο που ούτε μας ζητήθηκε αλλά και ούτε προνοείται στη σχετική νομοθεσία». 

Υπενθυμίζει παράλληλα πως η ίδια λίστα έχει επίσης σταλεί και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. 

«Αφετέρου», συνεχίζει, «θα αναμέναμε από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να έχει υπόψη του τόσο τις πρόνοιες των νομοθεσιών και ειδικότερα τη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Και εξηγεί πως σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει, τα στοιχεία των συμβούλων και συνεργατών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, τηρουμένων πάντοτε και των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων. «Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, υπήρξε επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο, στο πλαίσιο της οποίας κρίθηκε ότι η δημοσίευση των αρχικών των ονομάτων εξυπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο από τη νομοθεσία σκοπό» σημειώνει. 

Ο ΚΕ υπενθυμίζει στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ανάλογη πρακτική περί δημοσιοποίησης των στοιχείων δεν προνοείται στη σχετική νομοθεσία για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, ως θα αναμενόταν και υποδεικνύει πως η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα μπορούσε να αποταθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτού ζητήσει δήθεν εξηγήσεις ή κάνει λόγο για ανύπαρκτη παραβίαση νομοθεσίας. 

Ο ΚΕ αναφέρει ακόμη ότι «η επιλεκτική ευαισθησία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ αγνοεί το γεγονός ότι είναι με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης που ρυθμίστηκε νομοθετικά ένα σαφές πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει την πρόσληψη συμβούλων – συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης, καλύπτοντας έτσι το προηγούμενο κενό». 

«Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται μέσα από ανεδαφικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις» προσθέτει ο ΚΕ, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της σε διαφανείς διαδικασίες και παραμένουμε πιστή στην προάσπιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας.

Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση  σχετικά με το θέμα ο ΔΗΣΥ είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Διοίκηση Προεδρίας οφείλει να δημοσιεύσει όλα τα σχετικά στοιχεία με τις προσλήψεις συμβούλων και συνεργατών, μεταξύ άλλων και το ονοματεπώνυμό τους και πως σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται στη μη τήρηση της εν λόγω υποχρεωτικής πρόνοιας, η οποία εισήχθηκε για λόγους διαφάνειας.

Ο ΔΗΣΥ κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. «Προτίθεται να δημοσιεύσει τα ονόματα των συμβούλων που έχουν προσληφθεί; Αν όχι, δεν θεωρεί ότι παραβιάζει τη νομοθεσία;».
 

Keywords
Αναζητήσεις
ke-gia-disy-mono-ekplixi-prokalei-i-anakoinosi-tou-gia-symvoulous-ptd.htm
Τυχαία Θέματα
ΔΗΣΥ, Μόνο, ΠτΔ,disy, mono, ptd