Στην εφαρμογή ενός σωστού σωφρονιστικού συστήματος, στοχεύει η Κυβέρνηση

17:10 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κανένας στον τόπο μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για το σωφρονιστικό μας σύστημα και αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη δυνατότητα μεθόδου σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να ανεγείρει νέες φυλακές, στις οποίες να μπορεί να εφαρμοστεί ένα σωστό σωφρονιστικό σύστημα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, όπου περιηγήθηκε στους χώρους των φυλακών και έτυχε ενημέρωσης περί της παρούσας κατάστασης.

Ο κ. Νικολάου είπε πως το σύστημα αυτό θα πρέπει να βοηθά αυτούς

που καταδικάζονται από το δικαστήριο να μπορέσουν να επανέλθουν και να επανενταχθούν σωστά στην κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, και είναι γι’ αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε κι άλλα ενδεχόμενα, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως “δεν είναι σωστό να έχουμε φυλακές σε μια καθ’ όλα οικιστική περιοχή. Ως εκ τούτου, προσανατολιζόμαστε στην προσπάθεια για να ανεγείρουμε νέες φυλακές, σε χώρο έξω από τη Λευκωσία, που θα μπορεί να επιτρέπει τόσο στους λειτουργούς όσο και στην Πολιτεία να εφαρμόσει τέτοια σωφρονιστικά συστήματα που να μην βλέπουμε κάποιους να βγαίνουν και να μπαίνουν στις φυλακές», σημείωσε.

Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή του επίσκεψη παρέδωσε μια εισήγηση στη Διεύθυνση των Φυλακών αναφορικά με την εφαρμογή ενός προγράμματος επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των φυλακισμένων.

Όπως σημείωσε, στόχος του προγράμματος θα είναι η καλύτερη επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία, αξιοποιώντας την παρουσία τους στις φυλακές για λόγους εκπαίδευσης τους είτε σε θέματα γενικότερων γνώσεων, είτε σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, είτε κατάρτισης τους για συγκεκριμένα επαγγέλματα.

«Οι γνώσεις και η κατάρτιση θα μπορούν να αξιοποιηθούν όταν θα βγουν από τις φυλακές για να βρουν δουλειά. Το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Νεάπολις και στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες όχι μόνο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις των φυλακών, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του τόπου σήμερα. Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα από τον Σεπτέμβρη –αυτός είναι ο στόχος μας–, αξιοποιώντας και πιθανή συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας στην προσπάθεια να συμπληρωθούν και να ολοκληρωθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης των φυλακισμένων, τόσο των νεαρών όσο και όλων των άλλων», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να δοθεί σε όλους τους φυλακισμένους η δυνατότητα να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο παραμονής τους στις φυλακές, καθώς και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτά τα οποία θα αποκομίσουν από τον χώρο των φυλακών όταν βγουν έξω.

Είπε πως σήμερα επισκέφθηκε την πτέρυγα για τους νεαρούς φυλακισμένους, η οποία είναι σε καλή κατάσταση, όχι απλά υποφερτή αλλά και αποδεκτή από τους διεθνείς οργανισμούς.

Ωστόσο, είναι δυστυχώς, μια «όαση» μέσα, στην έρημο που επικρατεί στον χώρο των φυλακών, ανέφερε, και πρόσθεσε πως ”όσα μέτρα κι αν πάρουμε, όσες δαπάνες κι αν κάνουμε για να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες καταστάσεις, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να διαμορφώσουμε ένα σωστό σωφρονιστικό σύστημα”.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του είδε πολλά, «τόσο από εκείνα τα οποία σε απογοητεύουν, όσο και από εκείνα τα οποία βλέπεις ότι βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο», σημειώνοντας ότι κανένας στον τόπο μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται, δυστυχώς, για το σωφρονιστικό μας σύστημα.

«Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο χώρο. Η κλειστή κοινωνία των Φυλακών είναι μια πολύ δύσκολη κοινωνία, για την οποία, σίγουρα, χρειάζεται να δώσεις μια ιδιαίτερη προσοχή. Όμως, αυτό που συμβαίνει στο σωφρονιστικό μας σύστημα, παρά τις αρκετές προσπάθειες που γίνονται από πλευράς των λειτουργών, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι για το οποίο κάποιος μπορεί να είναι υπερήφανος. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα το οποία φαίνεται ότι δεν μπορούν να επιλυθούν, όπως ο υπερπληθυσμός των φυλακών και οι εγκαταστάσεις, παρόλο που έγινε μία προσπάθεια να βελτιωθούν –και έχουν βελτιωθεί κάποια από τα κτήρια σε καλό επίπεδο. Εντούτοις δεν είναι χώρος που μπορεί κάποιος να πει ότι προσφέρεται για να δημιουργήσεις σύγχρονες φυλακές”, είπε.

Σχετικά με το χώρο δημιουργίας νέων φυλακών, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης όσον αφορά τα νέα αναπτυξιακά έργα, στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου και των προτεραιοτήτων οι οποίες θα καθοριστούν.

Σημείωσε ότι ως Υπουργείο έχουν θέσει το θέμα ως μία από τις προτεραιότητές τους, και οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται έργο πρωταρχικής σημασίας θα εξηγηθούν μέσα από σωστή μελέτη, η οποία ήδη διεξάγεται, όχι μόνο όσον αφορά το κόστος, αλλά και το όφελος που μπορεί να έχει το κράτος από τη δημιουργία νέων φυλακών.

Keywords
Τυχαία Θέματα