Επ. Οικονομικών: Την καλύτερη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών προνοεί κυβερνητικό νομοσχέδιο

16:29 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς τους πολίτες και αντίστροφα, τη δημοσιοποίηση των χορηγιών και των δωρεών καθώς και τη δημοσιοποίηση οφειλών πολιτών προς το κράτος που καθυστερούν πέρα των 12 μηνών, προνοεί, μεταξύ άλλων, κυβερνητικό νομοσχέδιο που συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού

Ελέγχου της Δημοκρατίας νόμος του 2013», είναι θετικές και πρόσθεσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η καλύτερη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών με την εφαρμογή καλύτερων μεθόδων λογιστικού ελέγχου.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου γιατί θεωρεί, όπως είπε, «ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα τα οποία επιδιώκει να ρυθμίσει η σχετική νομοθεσία είναι ζητήματα που εδώ και πάρα πολύ καιρό θα έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει».

«Είναι μια θετική μεταρρύθμιση του τρόπου διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Γενικό Λογιστήριο θα έχει πλέον τη δυνατότητα διαγραφής μη εισπράξιμων χρημάτων και οφειλών κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ για ποσά, όπως είπε, «πάνω από 1.000 ευρώ θα πρέπει να επιδιώκεται και να παρέχεται η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου».

«Θα δίδεται το δικαίωμα για πρώτη φορά, συμψηφισμού των εσόδων και των εξόδων του κράτους ανά φορολογούμενο», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι υπάρχουν «σημαντικές πρόνοιες σε σχέση με την καλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων δαπανών» και εξήγησε ότι αυτό αφορά στη δημοσιοποίηση των χορηγιών και των δωρεών, καταλόγου για μη διευθετημένες οφειλές που καθυστερούν πέρα των 12 μηνών και όλων των συναλλαγών του κράτους πάνω από ένα ποσό εκεί και όπου δεν προκύπτουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων και εθνικού συμφέροντος».

Keywords
Τυχαία Θέματα