Η Επ. Οικονομικών συνέχισε τη συζήτηση για τα υπηρεσιακά οχήματα

16:34 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε κατάργηση του προνομίου του υπηρεσιακού οχήματος για μεγάλη μερίδα αξιωματούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε παράλληλη θέσπιση περιορισμών για τα κυβικά και τους ρύπους στα οχήματα όσων κρατικών αξιωματούχων θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το συγκεκριμένο προνόμιο, με μοναδική εξαίρεση το όχημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσανατολίζονται τα κόμματα.

Κάνοντας λόγο για κατάχρηση του προνομίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως μόνο συγκεκριμένοι κρατικοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το προνόμιο του υπηρεσιακού οχήματος, σύμφωνα με το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

Βάσει νέων στοιχείων που κατατέθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία περιλαμβάνουν τους ημικρατικούς οργανισμούς και τους δήμους, υπηρεσιακά οχήματα διατίθενται από το κράτος σε 120 περίπου αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα δόθηκε στην Επιτροπή κατάλογος όλων των κρατικών αξιωματούχων που απολαμβάνουν του ωφελήματος της παροχής αυτοκινήτου -σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με οδηγό- και ο οποίος περιλαμβάνει τους ημικρατικούς οργανισμούς και τους δήμους.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη διαπίστωση ότι γίνεται κατάχρηση του ωφελήματος» είπε, διερωτούμενος γιατί διευθυντής υπηρεσίας πελατών της CYTA κυκλοφορεί με πολυτελές όχημα μεγάλου κυβισμού.

Πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση της συγκεκριμένης πολιτικής έτσι ώστε να μην διαπιστώνονται παρόμοιες καταχρήσεις στο μέλλον και ότι έχουν καταλήξει σε ένα γενικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με αυτό, μόνο συγκεκριμένοι αξιωματούχοι του κράτους θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν υπηρεσιακό όχημα, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΔΗΣΥ, δηλαδή οι κρατικοί αξιωματούχοι που προνοούνται ρητά στο Σύνταγμα, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών πρέπει να τεθούν περιορισμοί για τα κυβικά και τους ρύπους, προκειμένου να τεθεί ανώτατο όριο στη συγκεκριμένη δαπάνη του κράτους με μοναδική εξαίρεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για λόγους ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής, όσοι έχουν ήδη λάβει αυτοκίνητο θα διατηρήσουν το προνόμιο, το οποίο θα πάψει να ισχύει από το 2014.

«Όλοι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι δεν θα δικαιούνται αυτοκίνητο» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δήμοι, ημικρατικοί οργανισμοί και άλλες υπηρεσίες, θα δικαιούνται να παρέχουν υπηρεσιακά οχήματα για υπηρεσιακούς σκοπούς μόνο, σε αξιωματούχους και άλλους αρμοδίους, με ταυτόχρονο καθορισμό κριτηρίων για την ιπποδύναμη, τους ρύπους και τα ποσά τα οποία το κράτος θα μπορεί να δαπανήσει για το σκοπό αυτό, και χωρίς τα οχήματα αυτά να ανήκουν σε συγκεκριμένους αξιωματούχους.

Θεωρούμε, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταρτίσει ειδικούς κανονισμούς με βάση του οποίους θα καθορίζει ποιοι αξιωματούχοι δικαιούνται να έχουν υπηρεσιακά οχήματα και ποιοι όχι, αλλά δεν θα ταυτίζονται με τους συγκεκριμένους αξιωματούχους».

Τόνισε στη συνέχεια ότι μέχρι να εκδοθούν αυτοί οι κανονισμοί, η Βουλή θα προχωρήσει σε κατάργηση του προνομίου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, συμπλήρωσε, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης πολιτικής καθώς υπάρχουν πάρα πολλές ιδιομορφίες σε διαφορετικά κυβερνητικά τμήματα.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα οχήματα τα οποία μετά την κατάργηση του προνομίου δεν θα είναι πλέον χρήσιμα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είτε θα μεταπωληθούν, είτε θα αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους.

Σε σχέση με το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου για την αγορά οχήματος για τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως αυτό δεν πρόκειται να εξεταστεί εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, «έτσι ώστε να μην προσωποποιείται το ζήτημα».

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η νομοθεσία που θα θεσπιστεί φαίνεται ότι θα συνδυάζει δραστικό περιορισμό στους δικαιούχους, όπως ήταν και η πρόταση του ΔΗΣΥ, και ταυτόχρονα συγκεκριμένες προδιαγραφές για το είδος του οχήματος που θα δικαιούνται οι αξιωματούχοι που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το συγκεκριμένο ωφέλημα.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι σήμερα κατατέθηκε στην Επιτροπή ένας πιο ενημερωμένος κατάλογος των οχημάτων που παραχωρούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ωστόσο φαίνεται ότι ο αυτός δεν είναι εξαντλητικός και υπάρχουν ακόμα ελλείψεις.

Η Βουλή μπορεί να νομοθετήσει χωρίς να περιμένει να συμπληρωθεί εντελώς ο συγκεκριμένος κατάλογος, είπε ο κ. Προδρόμου, για να προσθέσει ότι «υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: το κράτος δεν γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα αυτοκίνητα και σε ποιους τα διαθέτει, και αυτό αποτελεί πρόσθετο λόγο για να γίνει μια συνεκτική νομοθετική ρύθμιση».

Keywords
Τυχαία Θέματα