Ποσό 1,5 εκ. ευρώ στο Παν. Κύπρου από ευρωπαϊκά κονδύλια για έρευνες για καρκίνο

16:52 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει νέο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grants).

Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΚ, τη xρηματοδότηση εξασφάλισε o Λέκτορας του Tμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος . Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά την διεξαγωγή έρευνας, με ορίζοντα πενταετίας, για την εξεύρεση

αποτελεσματικότερης θεραπείας συμπαγών καρκινικών όγκων.

Η έρευνα πραγματεύεται τη συνδυαστική χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τροποποιούν την μικροδομή του καρκινικού περιβάλλοντος μαζί με τις συνήθεις χημειοθεραπευτικές μεθόδους, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας αυτών. Η συνδυασμένη αυτή μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, αναμένεται να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στη χρήση της χημειοθεραπείας και στην αντιμετώπιση καρκινικών όγκων γενικότερα.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημιογραφικής διάσκεψης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αφού συνεχάρη το Λέκτορα Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο για τη μεγάλη επιτυχία, τόνισε ότι το μέλλον του Πανεπιστημίου είναι λαμπρό. «Από τις 8 ερευνητικές χορηγίες ERC που έχει λάβει η Κύπρος, οι 6 έχουν εξασφαλιστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκ των οποίων οι 2 αφορούν ERC Advanced Grant”, είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, το συνολικό ποσό που έχει απορροφήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου από ερευνητικές χορηγίες ERC ανέρχεται στα 8.150.000 εκατομμύρια ευρώ. «Η Κύπρος σε αναλογία πληθυσμού σε προγράμματα ΕRC κατατάγεται πρώτη. Σε μια εποχή που όλοι οι οργανισμοί απολύουν κόσμο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προσλαμβάνονται νέοι ερευνητές», πρόσθεσε.

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου ανέφερε ότι η επιτυχία του κ. Στυλιανόπουλου αυξάνει τις ερευνητικές δραστηριότητες της Πολυτεχνικής Σχολής, προσθέτοντας ότι η Σχολή έχει ενεργά ερευνητικά προγράμματα οι χρηματοδοτήσεις για τα οποία ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ και εργοδοτεί 189 ερευνητές. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου εργοδοτεί πέραν των 550 ερευνητών.
Ο Δρ Στυλιανόπουλος ανακοίνωσε ότι με τη χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το Εργαστήριο “Βιοφυσικής του Καρκίνου”, το οποίο θα συνδυάζει σύγχρονες μεθόδους Βιολογίας και Μηχανικής. Η εν λόγω χρηματοδότηση θα δημιουργήσει τέσσερις νέες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πέντε ετών θα εργαστούν σε ανερχόμενες πτυχές της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Σημειώνεται ότι οι χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) θεωρούνται οι πιο ανταγωνιστικές στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς κάθε χρόνο τίθενται υψηλά κριτήρια αξιολόγησης με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται μόλις το 8-9% των υποβαλλόμενων προς αξιολόγηση προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα