Θεοχάρους: Η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τον σεβασμό και την εφαρμογή όσων αναφέρουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου ζήτησε από τους βουλευτές της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και βεβαίως από το καθεστώς Ερντογάν η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής του ECR Ελένη Θεοχάρους.

«Αυτή είναι η ουσία του Κυπριακού», πρόσθεσε, «και η βάση επίλυσής του καθώς και η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ».

Η τοποθέτηση της Προέδρου της Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης της Μεικτής Κοινοβουλευτικής

Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες μετά από τρία χρόνια απραξίας.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε επίσης τα ακόλουθα:

«Προσωπικά, στηρίζω σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, διότι η ΚΔ χρειάζεται ένα δημοκρατικό και φιλειρηνικό γείτονα και όχι ένα κράτος που θα την απειλεί συνεχώς. Ωστόσο, η ένταξη στην ΕΕ είναι ασύμβατη με πολεμικές πράξεις εναντίον άλλων κρατών μελών. Πρωτίστως οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΚΔ. Εκτιμώ ότι όλοι οι βουλευτές που είναι εδώ υποστηρίζουν την ένταξη, όπως άλλωστε και ο Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε λίγο πριν την Βάρνα ότι η ένταξη παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας».

Στα ανωτέρω η Δρ. Θεοχάρους επισήμανε: «Ούτε Κράτος δικαίου υπάρχει στην Τουρκία, ούτε εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης έχει επιτευχθεί».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

«Αλλά, εμείς επιμένουμε, συνεχίζουμε να συνομιλούμε με το δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν, ενώ η Δημοκρατία είναι βαρύτατα τραυματισμένη, σε βαθμό που δεν μπορεί να εναρμονισθεί με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, με τις Αρχές και Αξίες της ΕΕ».

Όπως επισήμανε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης:

«Το τι συμβαίνει μέσα στην Τουρκία το ξέρετε όλοι καλά. Είναι τραγική η καταπίεση του τουρκικού λαού και τα εγκλήματα που υφίστανται οι δημοκράτες. Ο Ερντογάν απειλεί τους πάντες, από την Μαύρη Θάλασσα στην Θράκη, από το Αιγαίο στην Κύπρο, την Συρία και το Ιράκ. Ο Μπαχτσελί, ο Κιλιντζίρογλου και ο Τσαβούσογλου μάς λένε ότι ο βυθός του Αιγαίου είναι γεμάτος από τα κουφάρια των προγόνων μας. Και μας απειλούν ότι το ίδιο θα συμβεί ξανά όταν θα καταλάβουν τα 18 Ελληνικά νησιά. Ξέρετε επίσης τι συμβαίνει στην Κύπρο, με την κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους, τον ξεριζωμό των Ελληνοκυπρίων, το έγκλημα του εποικισμού».

«Σήμερα», παρατήρησε η Δρ. Θεοχάρους, «έχουμε τη νέα εισβολή στις θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προκλητική δράση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και την εκδίωξη του Ιταλικού γεωτρύπανου της ΕΝΙ».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ξεκαθάρισε ότι: «Στην Κύπρο δεν έχουμε 2 κράτη, έχουμε την κυπριακή Δημοκρατία και την παράνομη «ΤΔΒΚ», που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν και είναι προϊόν εγκλήματος πολέμου. Είναι τόσο παράνομη όσο και το κράτος του Ματσούκο.

Δεν μπορεί η Τουρκία, ούτε την τελωνειακή ένωση να εκσυγχρονίσει, εφόσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και επιβάλλει κυρώσεις σε κυπριακά προϊόντα, και στον ελλιμενισμό κυπριακών πλοίων ή στις πτήσεις κυπριακών αεροπλάνων. Τώρα - πρόσθεσε - όσον αφορά την παραχώρηση της ελεύθερης διακίνησης Τούρκων πολιτών στην Κυπριακή Δημοκρατία ως Ευρωπαίων, μόνιμη απαίτηση της Τουρκίας, θέτω το ερώτημα προς την ΕΕ: θα γινόταν αποδεκτή, αν η Κύπρος ανήκε στην ζώνη Σένγκεν και περνούσαν από το νησί μας στην υπόλοιπη ΕΕ»;

«Συνεπώς», κατέληξε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, «επί τη βάσει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου, που εκφράσθηκαν από τους Θεσμούς στο δείπνο της Βάρνας, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της πριν γίνει οποιοδήποτε βήμα προς την ένταξή της στην ΕΕ. Και πρώτιστα οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η βάση λύσης του Κυπριακού και της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα