Στυλιανίδης: Πάνω από έξι δισ. ευρώ ως το 2020 για τη Συρία

Παγκόσμια δέσμευση ύψους 3,5 δις Ευρώ για τη Συρία για το έτος 2018, αλλά και πολυετείς δεσμεύσεις ύψους 2,7 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2019-2020 ανακοίνωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά το κλείσιμο της διήμερης διασκεψης για τη στήριξη της Συρίας που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεισέφεραν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 6,2 δισεκατομμύρια

ευρώ που δεσμεύθηκαν μέχρι το 2020, ποσό που αντιστοιχεί στο 77% περίπου όλων των πιστώσεων που δεσμεύθηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. Η ίδια η Κομισιόν υποσχέθηκε νέα χρηματοδότηση ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019 για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στη Συρία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Της Συνόδου προήδρευαν από κοινού ΕΕ και ΟΗΕ. Η διάσκεψη συγκέντρωσε αντιπροσωπείες από περισσότερες από 85 χώρες, διεθνείς οργανισμούς και κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι δεσμεύθηκαν συλλογικά για συνεχή δέσμευση και στήριξη για μια πολιτική λύση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία και για τους Συριανούς και τις γειτονικές χώρες.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φ.Μογκερίνι δήλωσε κατά το τέλος της Συνόδου ότι υπήρξε κοινή συμφωνία πως δε υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στη Συρία και ότι υπάρχει ανάγκη από μια αναγνωρισμένη από όλους πολιτική διαδικασία μετάβασης. Υπάρχει επίσης συμφωνία σχετικά με τον βασικό ρόλο του ΟΗΕ στην καθοδήγηση αυτής της διαδικασίας για να διασφαλιστεί ότι η πολιτική διαδικασία είναι ουσιαστική και χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπεύει όλους τους Σύρους στις ενδοσυριακές συνομιλίες και ότι αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ που έχουν ήδη εγκριθεί " .

Ο Επίτροπος για τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν τόνισε από την πλευρά του ότι "η δημιουργία και διατήρηση προοπτικών για μια αξιοπρεπή ζωή πέρα από τον πόλεμο αποτελεί το επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΕ. Ο μόνος τρόπος για να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στις χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες είναι μακροπρόθεσμα η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και καλύτερης εκπαίδευσης, ενθάρρυνση των επενδυτών, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και επένδυση σε τα άτομα. Η ΕΕ είναι περισσότερο από δωρητής, είναι επίσης εταίρος στην πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή ".

Οι συμπρόεδροι, με τη στήριξη όλων των συμμετεχόντων, υιοθέτησαν κοινή δήλωση που περιείχε συγκεκριμένα παραρτήματα σχετικά με τη δέσμευση δέσμευσης και την υποστήριξη της ανθεκτικότητας των χωρών υποδοχής (Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα