20.000 χαμηλοσυνταξιούχοι επανακτούν τη μικρή επιταγή

Νέα εκστρατεία για ενημέρωση των 20 χιλιάδων περίπου χαμηλοσυνταξιούχων για επανάκτηση της μικρής επιταγής την οποία έχασαν από τον Δεκέμβριο του 2014, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 30.11.2014 όπως προνοούσε η νομοθεσία του ΕΕΕ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι δικαιούχοι στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου είναι τα νοικοκυριά που το εισόδημά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, για να προσθέσει ότι στην περίπτωση του ενός ατόμου το όριο της φτώχειας είναι €10.324 τον χρόνο και στο νοικοκυριό

2 ατόμων €15.486 τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τα εξαρτώμενα άτομα.

Για τον υπολογισμό του εισοδήματος, αναφέρει η ΕΚΥΣΥ, λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους όλων των ατόμων που αποτελούν το νοικοκυριό, τα οποία προέρχονται από συντάξεις οποιασδήποτε μορφής και από οποιαδήποτε πηγή, εντός και εκτός Κύπρου, το πασχαλινό επίδομα, απασχόληση μισθωτού ή αυτοτελώς εργαζόμενου, εισπρακτέα ενοίκια, τόκους, μερίσματα, επιδόματα (ορφάνιας, ασθένειας, ανεργίας, μητρότητας, σωματικής βλάβης, τέκνου, φοιτητική χορηγία), ειδική μηνιαία σύνταξη παθόντων και οι επιχορηγήσεις από τον ΚΟΑΠ.

Για τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος για πρώτη φορά εντός του έτους υποβολής της αίτησης, θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα, οι συντάξεις και τα λοιπά εισοδήματα του ίδιου έτους και θα υπολογίζονται με αναγωγή των μηνιαίων εισοδημάτων στο σύνολο του έτους.

Επιπλέον, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει πως απαραίτητη προϋπόθεση για εξέταση του δικαιώματος του νοικοκυριού για παροχή επιδόματος συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα είναι η υποβολή αίτησης από τον συνταξιούχο ή ζεύγος αιτητών, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο κριτήρια/προϋποθέσεις και δεν έχουν υποβάλει μέχρι τώρα αίτηση.

Για την εξέταση της αίτησης για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, πρέπει απαραίτητα να υποβληθεί το ενιαίο έντυπο αίτησης (ΓΚΡΙΖΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ) με αρ. Ε.Ε.Ε.5, με τίτλο «Αίτηση για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ή/και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», το οποίο καλύπτει και τα δύο ανωτέρω επιδόματα.

Σημειώνεται ότι, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση κατά το 2014 και λαμβάνουν ήδη το επίδομα συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση, ενώ διευκρινίζεται ότι το ύψος του μηνιαίου επιδόματος κυμαίνεται από ελάχιστα ευρώ μέχρι και 170 για το ένα άτομο και μέχρι 340 για τα 2 άτομα συνταξιούχων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα