Ψήφισμα ΚΣΣΕ για τα δικαιώματα των Κυπρίων εκτοπισμένων

Ψήφισμα το οποίο περιλαμβάνει τα δικαιώματα των εκτοπισμένων της Κύπρου - συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής - και προτείνει μέτρα για την άμβλυνση των ανθρωπιστικών τους αναγκών, υιοθετήθηκε χθες βράδυ στα πλαίσια των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).


Συγκεκριμένα, η ΚΣΣΕ υιοθέτησε Ψήφισμα και Σύσταση που αφορούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες των εκτοπισμένων ατόμων στην Ευρώπη, έχοντας απορρίψει όλες τις τροπολογίες που υποβλήθηκαν από

πλευράς της τουρκικής αντιπροσωπείας για την Κύπρο, πλην μίας.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλες σχεδόν οι τροπολογίες της τουρκικής αντιπροσωπείας για το προσχέδιο του εν λόγω ψηφίσματος, που αφορούσαν την Κύπρο και εναντίον των οποίων επιχειρηματολόγησε η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας Στέλλα Κυριακίδου, σε επίπεδο Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της ΚΣΣΕ, απορρίφθηκαν, εκτός από μία, που υιοθέτησε η Επιτροπή με μόνο μία ψήφο διαφορά.

Όπως αναφέρεται, η τουρκική τροπολογία αφορούσε αναφορά στην ούτω καλούμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα. Στη συζήτηση, όμως, που ακολούθησε στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, η κα Κυριακίδου τοποθετήθηκε εκ νέου εναντίον της τροπολογίας, καλώντας τα Μέλη της Συνέλευσης να την απορρίψουν. Η κα Κυριακίδου εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, αλλά ούτε και δίκαιο μέτρο σε ό,τι αφορά στις περιουσίες των Ελληνοκύπριων εκτοπισθέντων οι οποίες βρίσκονται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Αντιθέτως, συνέχισε η Κύπρια βουλευτής, η Τουρκία χρησιμοποιεί την υπό αναφορά «επιτροπή» ως μέσο περαιτέρω αποξένωσης των περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Η Τουρκία, τόνισε η κα Κυριακίδου, εκμεταλλεύεται με τον χείριστο τρόπο την ύπαρξη της «επιτροπής» αυτής, στοχεύοντας να αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά στις ελληνοκυπριακές περιουσίες, πλήττοντας, παράλληλα, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αν υιοθετηθεί αυτή η τροπολογία, υπογράμμισε η κα Κυριακίδου, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά και κανένα απολύτως όφελος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η επίμαχη τροπολογία τελικά καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, όπως και όλες οι υπόλοιπες τροπολογίες της τουρκικής αντιπροσωπείας, από την Ολομέλεια της Συνέλευσης.

Το υιοθετηθέν Ψήφισμα καλεί, μεταξύ άλλων, τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, παρέχοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Επίσης, ενθαρρύνει τα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που θα καλύπτει και την πτυχή των περιουσιών των εκτοπισμένων. Αναφορικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, η Συνέλευση προτείνει το άνοιγμα πρόσθετων σημείων διέλευσης επί της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, την προώθηση δικοινοτικών πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένου μέτρων για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων ατόμων, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, πως η συνολική αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκτοπισμένων της Κύπρου θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό.

Στη Σύσταση, υπάρχει ρητή πρόνοια για την υποχρέωση των κρατών μελών να εφαρμόσουν τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) όσον αφορά στις αποζημιώσεις εκτοπισμένων ατόμων που εμποδίζονται να απολαύσουν και να κάνουν χρήση των περιουσιών τους.

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Σώματος, για το γενικότερο θέμα του ψηφίσματος, η κα Κυριακίδου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο με την εισβολή του 1974, είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό και τον εκτοπισμό 282,000 και πλέον ατόμων στην Κύπρο, γεγονός που στιγμάτισε και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα ολόκληρο τον Κυπριακό λαό. Εξέφρασε δε τη στήριξή της στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακιντζί για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Η κα Κυριακίδου, τόνισε, τέλος, πως τα μέτρα που εμπεριέχονται στο Ψήφισμα συμβάλλουν μεν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων και στη σχετική ανακούφιση των ανθρωπιστικών αναγκών των Κυπρίων εκτοπισμένων, πλην όμως δεν αίρουν την παρανομία και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα